Úterý, 19. března 2024

Ekologické projekty z celého světa se v lednu utkají o prestižní cenu

Více než 6 000 projektů se 16. ledna v íránském Teheránu utká o prestižní celosvětové ocenění za ekologické projekty - Energy Globe Award...

Ekologické projekty z celého světa se v lednu utkají o prestižní cenu

Českou verzi soutěže E.ON Energy Globe vyhrál Michal Šperling se svým chytrým domem s květinovou mokřadní střechou.

,,Michal Šperling zaujal porotu efektním řešením střešní kořenové čističky odpadní vody a využíváním vlastních obnovitelných zdrojů energie. Ukázal, že i v husté zástavbě pražských činžáků může vyrůst pasivní dům, který svou existencí nezatěžuje okolí," dodává k vítěznému projektu Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže E.ON Energy Globe.

Na letošním světovém finále se spolu utkají například projekt kanadské výstavby soběstačných domů, norský potrubní systém svážení odpadu a mnoho dalších. Odborná porota uděluje mezinárodní cenu od roku 1999. Soutěže se účastní více než 178 zemí. Každá přichází s inspirativními projekty, jež si kladou za cíl lépe využívat energie a šetřit přírodu.

Studenti zalesňují Arménii

Projekt ,,Stavební mosty" navazuje na tragickou arménskou minulost, kdy byla vláda vlivem energetické krize nucena uzavřít jedinou velkou elektrárnu v zemi. V té době tam neexistoval zdroj alternativní energie a teploty v zimě klesaly až k -30 °C. Nebyla jiná možnost než pro vytápění a vaření použít vzrostlé stromy. V některých částech Arménie proto nenajdete strom starší 17 let.

K arménské národnosti se hlásí asi 11 milionů občanů, z toho pouze 3 miliony obyvatel žijí mimo Arménii. Projekt ,,Stavební mosty" se soustředí na studenty a žáky žijící právě mimo Arménii a vzdělává je v různých možnostech řešení zachování životního prostředí. Kromě toho se projekt zaměřuje také na propojení studentů s jejich domovinou a jejím bohatým přírodním dědictvím. Studenti proto jezdí do Arménie vysazovat nové stromy s místními vrstevníky.

Výstavba soběstačných domů

V Kanadě si lze objednat výstavbu zcela soběstačného domu. Závislý je pouze na přírodních zdrojích, jako je sluneční, větrná, zimní nebo tepelná energie. Součástí projektu je sběr dešťové vody a vlastní čistírna odpadních vod, která dodává čistou vodu a zároveň vyrábí bioplyn. Dům tak využívá pouze obnovitelné zdroje energie.

Za pomoci slunce vyrábějí v Keni led

Ještě nedávno chyběly zemědělcům v řadě venkovských oblastí Keni systémy na chlazení mléka. Než ho stihli dopravit do sběrných míst, trvalo to několik hodin, takže mléko v horkém počasí zkyslo. Nyní však mají k dispozici speciální chladicí techniku, jež pro svůj pohon využívá solární energii. Pomocí slunce tak keňští farmáři vyrábějí led a skladují jej v chladicích boxech. Zásoba ledu vydrží asi 4 dny i při nepříznivých povětrnostních podmínkách. Solární energie a speciální technika chladicích systémů pomáhá zemědělcům zachovat kvalitu mléka, snížit ztráty, a tím vydělat více peněz.

Centrum města se zbavilo všech odpadků

V norském městečku Bergen postavila společnost BIR zabývající se sběrem odpadů první podzemní potrubní systém na světě. Ten sbírá odpad z centra města, které čítá více než 12 000 domácností. Sběrné schránky se přitom nacházejí v těsné blízkosti každé domácnosti. Odtud odpad proudí potrubím rovnou do stanic, kde se s ním dál pracuje. Místní obyvatelé tak mohou recyklovat papír, nápojové kartony, plasty, sklo a kov.

Odpad se tedy z kontejnerů, které jsou často rejdištěm nežádoucích hlodavců, přesunul do uzavřeného systému potrubí, jenž pro jeho přepravu využívá proudění vzduchu. Nový systém pomáhá snižovat emise skleníkových plynů a nebezpečí požáru v úzkých uličkách Bergenu.

Nejzelenějším státem na světě je Vatikán

Asi málokdo by tipoval, že nejzelenějším státem světa je Vatikán. Velkou zásluhu na tom má minulý papež Benedikt XVI, který se ekologií intenzivně zabýval. Na jeho aktivity poté navázal i současný papež František.

Vatikán například využívá jedno z nejmodernějších řešení chladicího systému. Energie k fungování klimatizace společných prostor papežské posluchárny, Aula Paolo VI., se čerpá ze slunce. Solární panely pokrývají střechy historických budov na celkové ploše 350 m2 a každoročně generují kolem 300 mWh, což pro Vatikán znamená úsporu ve výši 35 000 EUR.

Další systém solárních panelů chce papež František postavit v oblasti Santa Maria di Galeria. Vyprodukovanou energii plánuje využít pro vysílač Vatikánského rádia. Do roku 2020 chce Vatikán vygenerovat 20 % svých energetických potřeb z obnovitelných zdrojů.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů