Úterý, 19. března 2024

Znečištění ovzduší v tunelech Prahy překračuje limity až 15krát

Znečištění ovzduší v tunelech Prahy překračuje limity až 15krát

Znečištění vzduchu v tunelech městského silničního okruhu v Praze přesahuje povolené limity. Krátkodobá koncentrace polétavého prachu místy dosahuje až patnáctinásobku hygienických norem. Nejhorší je situace ve Strahovském tunelu. ČTK to sdělil pražský zastupitel a místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (Zelení). Analýzu ovzduší pro místostarostu zpracoval Ústřední automotoklub (ÚAMK).

Nejhorší situace byla naměřena v odpoledních hodinách při průjezdu Strahovským tunelem. Hodnoty prachových částic tam dosahovaly až 784.000 jednotek polétavého prachu na centimetr krychlový (pt/ccm). Denní imisní limity přitom jsou 50.000 pt/ccm a zdraví nebezpečná je koncentrace už od 30.000.

V tunelovém komplexu Blanka pak odborníci naměřili při dopravní špičce 412.000 pt/ccm. "Blanka musí řidičům pomáhat, a ne je dusit. Praha musí tento stav neprodleně řešit. Výrazné zlepšení může přinést častější čištění tunelů. Obratem požádám magistrát a Technickou správu komunikací o zvýšení četnosti úklidů v tunelech," uvedl Mirovský.

Odborníci zkoumali také ovzduší v podzemních garážích pražských nákupních center. Hladinu 100.000 pt/ccm překročilo jen parkoviště obchodního centra Nový Smíchov. Kromě motorů znečišťují ovzduší také oděrky brdových destiček nebo tření pneumatik o asfalt.

Podobné měření provedl letos v březnu ÚAMK také pro magistrátní odbor životního prostředí. Tehdy limity rovněž překročily normy. Například v Blance to bylo zhruba trojnásobně. Špatná byla situace i na povrchu, například na křižovatce Evropské a Horoměřické ulice nebo ve Svatovítské ulici v Praze 6.

Automobilová doprava je největším znečišťovatelem ovzduší v hlavním městě. V současné době trápí Prahu zejména prachové částice označované jako PM10. Magistrát proto chystá návrh opatření, kterými chce omezit v Praze dopravu v době zhoršené kvality ovzduší. Při nejvážnější smogové situaci by do města nesměly vjíždět nákladní automobily nad šest tun a také polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů