Úterý, 19. března 2024

Krajský soud dnes rozhodl ve prospěch ZÚR Jihomoravského kraje

Již podruhé se některé obce pokoušely zrušit zásady územního rozvoje, tedy základní dokument pro rozvoj a plánování Jihomoravského kraje. Vadily jim jen některé silniční záměry, přesto se dožadovaly zrušení dokumentu jako celku.

Krajský soud dnes rozhodl ve prospěch ZÚR Jihomoravského kraje

Senát Krajského soudu v Brně dnes (20. prosince 2017) rozhodl o žalobě na zrušení zásad územního rozvoje, který v červenci tohoto roku podalo k tomuto soudu společně více než 40 navrhovatelů, mezi nimiž bylo několik obcí, několik spolků a zástupců veřejnosti a také jeden občan Rakouské republiky. Soud žalobu v celém rozsahu zamítl.

Zprávu o rozhodnutí soudu vedení Jihomoravského kraje velmi přivítalo, už jen proto, že pokud by k tomuto kroku nedošlo, byli by poškozeni nejen obyvatelé Jihomoravského kraje, ale i další, kteří územím projíždí. Mělo by to dopady nejen na dopravu, ale kraj by to poznal i ekonomicky, v Brně by se zabrzdila výstavba nových bytů, navíc na nový územní plán čeká metropole také hodně dlouho. Kraj také oceňuje rychlou práci soudu, protože řízení bylo velmi náročné a velký dík patří také Martinu Malečkovi, náměstkovi hejtmana Jihomoravského kraje a všem odborníkům, kteří se žalobou a její analýzou zabývali.

Za krajský dokument se postavily desetitisíce lidí prostřednictvím obcí, v nichž žijí, žaloba byla podle nich neopodstatněná. Byl by zbrzděn rozvoj Jihomoravského kraje, pro desítky obcí a hlavně pro město Brno by byla znemožněna například realizace protipovodňových opatření. Po podání žaloby se od navrhovatelů odpojila obec Rozdrojovice. Pro Jihomoravský kraj nebyla podaná žaloba překážkou v plnění harmonogramu prací při realizaci na pořizování územní studie. Tento dokument se pak následně stane podkladem pro aktualizaci zásad územního rozvoje kraje.

Písemné odůvodnění rozsudku v této chvíli není k dispozici. Senát by ho měl odůvodnění rozsudku vyhotovit do 30 dnů, ale s ohledem na rozsah samotného přezkoumávaného dokumentu a i podání stran v soudním řízení lze předpokládat, že ani tato lhůta soudu nebude dostačovat pro sepsání podrobného odůvodnění.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů