Úterý, 19. března 2024

Hrádek na Liberecku bude zjišťovat ekologické zátěže v továrně

Hrádek na Liberecku bude zjišťovat ekologické zátěže v továrně

Hrádek nad Nisou na Liberecku bude zjišťovat, jaké jsou ekologické zátěže ve zchátralém areálu bývalé textilní továrny Benar. Na takzvanou analýzu rizik získalo město státní dotaci 2,2 milionu korun. ČTK o tom dnes informoval starosta Hrádku Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!).

Historie továrny na barvení nití sahá do poloviny 19. století. V minulosti zaměstnávala několik stovek lidí, výroba v ní ale skončila zhruba před 20 lety. Dnes je areál využit jen minimálně. Příhraniční město koupilo areál v roce 2015 za šest milionů korun, aby mělo kontrolu nad jeho využitím. Radnice zatím nerozhodla, jak se zhruba dvacetihektarovým areálem nedaleko centra města naloží. Podle starosty k tomu potřebují vědět právě i to, jaké hrozby z minulosti po předchozí výrobě zůstaly.

"Nelze připravit něco konkrétního bez toho, že bychom nevěděli, co je uloženo v zemi a v konstrukcích budov po předchozích výrobách. Barvy, které se vypouštěly do Nisy, byly různě smíchané s jedy, kyselinami," uvedl starosta.

Problematická místa budou zřejmě bývalá barvírna a kotelna. V areálu jsou podle starosty uskladněné také sudy, které zůstaly po zaniklé výrobě, a nikdo netuší, co v nich je. Radnice podle starosty nyní připravuje výběrové řízení, průzkum by se měl dělat příští rok. Vítězná firma bude v areálu provádět vrty, rozbory, odběry vzorků půdy i stavebních konstrukcí a analýzy. Horinka předpokládá, že výsledky by měly získat v průběhu příštího roku.

Využitím areálu se loni zabývali studenti architektury liberecké univerzity. Všechny vypracované studie počítaly se zachováním šedesátimetrového továrního komínu a využitím některých továrních budov, byť z mnohých by zůstaly jen obvodové zdi. Řadu z nich ale bude třeba zcela zbourat, protože jsou ve velmi špatném stavu.

Studenti navrhli mimo jiné v části areálu soustředit lékařské ordinace, které jsou dnes rozptýlené po celém městě. Podstatnou část areálu navrhují studenti využít k bydlení. V další studii nechybělo hřiště, knihovna nebo třeba kavárna. Několik tipů vzešlo i od místních obyvatel. Objevil se například návrh, že by se bývalá kotelna mohla přeměnit na horolezeckou stěnu. Areál by mohl sloužit i jako zkušebna pro začínající kapely, podnikatelský inkubátor nebo parkoviště. Jednou z možností také je vytvořit z dnes nepřístupného a zarostlého vnitrobloku relaxační a oddechovou zónu, která by spojovala centrum se Schubertovou vilou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů