Úterý, 19. března 2024

Podíl energie z obnovitelných zdrojů v Německu přesáhl 33 procent

Podíl energie z obnovitelných zdrojů v Německu přesáhl 33 procent

Podíl energie z obnovitelných zdrojů letos v Německu dosáhl 33,1 procenta, zatímco loni to bylo 29 procent. Nejvýznamnějším energetickým zdrojem zůstává uhlí, i když jeho podíl klesá, uvedlo dnes na základě předběžných údajů německé Sdružení energetiky a vodárenství (BDEW).

Z černého a hnědého uhlí letos Německo získalo 37 procent elektrické energie, zatímco ještě před rokem to bylo 40,3 procenta. Podobný trend je vidět rovněž u energie z jádra, jejíž podíl klesl ze 13 na 11,6 procenta. Mírně naopak vzrostl podíl zemního plynu na výrobě elektřiny - z 12,5 na 13,1 procenta. Z ostatních zdrojů spolková republika letos získala 5,1 procenta energie.

Celková spotřeba energie se vyšplhala na 557,6 miliardy kilowatthodin z loňských 552,9 miliardy kilowatthodin.

Čísla podle Stefana Kapferera z vedení BDEW ukazují, že se zrychluje přechod od způsobů výroby elektřiny, které produkují hodně oxidu uhličitého (CO2), k těm, které tohoto skleníkového plynu produkují výrazně méně. Energetický průmysl by tak podle Kapferera měl být schopen splnit klimatické cíle a do roku 2020 snížit emise CO2 o 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny v Německu v posledních letech roste výrazně. V roce 2013 činil 23,4 procenta, v roce 2015 už 30 procent. Může za to mimo jiné postupný odklon od klasických zdrojů energie. Letos Německo od sítě odpojilo šest černouhelných elektráren. V roce 2022 ukončí spolková republika provoz posledních jaderných elektráren.

Německo chce do budoucna svou energetiku založit primárně na obnovitelných zdrojích, které by v roce 2035 měly pokrývat 55 až 60 procent celkové spotřeby elektřiny.

V Česku se takzvaná zelená elektřina, která se vyrábí z obnovitelných zdrojů energie, v roce 2016 na spotřebě elektrické energie podílela 12,97 procenta.

Martin Weiser

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů