Úterý, 19. března 2024

Soud zrušil některé části programu zlepšování ovzduší Ostravska

Soud zrušil některé části programu zlepšování ovzduší Ostravska

Nejvyšší správní soud (NSS) tento týden zrušil některé části programu zlepšování kvality ovzduší na Ostravsku. V dosavadní podobě by podle soudců program nepřinesl dost rychlou změnu k lepšímu. Nedostatky by mělo napravit ministerstvo životního prostředí. ČTK to zjistila z rozhodnutí na webu soudu. Ministerstvo rozhodnutí nepovažuje za šťastné.

Soud konkrétně zrušil úpravu emisního stropu pro silniční dopravu, neboť jeho formulace "prakticky vyprázdnila množinu faktických případů", na které mohlo opatření dopadat. Škrtl i výrok vypočítávající jednotlivá opatření, protože u nich chyběl odhad plánovaného přínosu ke snížení úrovně znečištění a časový plán jejich provádění.

Ve stávající podobě by účinnost programu nebylo možné objektivně hodnotit dříve než v roce 2020, což NSS označil za "čekání na Godota".

Ministerstvo životního prostředí se chce s rozhodnutím důkladně seznámit, než ho bude komentovat. "Z hlediska ochrany a tolik potřebného zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku to dnešní rozhodnutí Nejvyššího správního soudu však nepovažujeme za šťastný krok," sdělila jeho mluvčí Dominika Pospíšilová.

Soud vyhověl kasační stížnosti člověka z ostravského obvodu Radvanice a Bartovice. Program zlepšování kvality ovzduší aglomerace Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku, který vydalo ministerstvo v dubnu 2016, podle něj nezaručoval, že znečištění na Ostravsku klesne nejpozději do roku 2020 na přípustné hodnoty. Muž se nejdřív neúspěšně obrátil na Městský soud v Praze. NSS verdikt zvrátil a pisateli stížnosti z velké části vyhověl.

Povinnost vydat program zlepšování kvality ovzduší vznikla ministerstvu v roce 2014. NSS prozkoumal právní úpravu, judikaturu Soudního dvora EU i zahraniční praxi a dospěl k závěru, že ministerstvo povinnost splnilo nedostatečně. Program sice zahrnuje většinu myslitelných opatření, počítá ale s tím, že kýženého stavu lze dosáhnout jen, uskuteční-li se do roku 2020 všechna opatření.

Přitom závazná je jen ta část programu, jež ukládá úřadům, jak mají postupovat při zpřísňování povolení k provozu průmyslových zdrojů znečištění. NSS tuto část ponechal v platnosti. U dopravy a lokálního vytápění ale program počítal s opatřeními prováděnými kraji a obcemi. Šlo třeba o zavádění nízkoemisních zón a budování záchytných parkovišť. Realizace ale nebyla právně závazná. Ministerstvo nemá pravomoc prostřednictvím programu ukládat povinnosti samosprávám. "Tím přísněji jsme museli hodnotit, zda ministerstvo důsledně využilo alespoň těch omezených prostředků, které mu zákon k dosažení cíle předpokládaného evropskou směrnicí skýtal," řekl předseda senátu Tomáš Langášek.

"Pokud by se v budoucnu ukázalo, že program není ani po požadovaném doplnění schopen plnit svou úlohu, musely by z toho správní soudy vyvodit důsledky. Nelze vyloučit, že bychom se například obrátili na Soudní dvůr EU s předběžnou otázkou, abychom následně zhodnotili, zda je vůbec stávající česká úprava v souladu s tou evropskou. V tuto chvíli by to však bylo předčasné," doplnil Langášek.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) ČTK řekl, že povede-li zrušení částí programu k jeho upřesnění a doplnění s potenciálem zlepšit kvalitu životního prostředí, město to přivítá. "Město Ostrava má jako jediné z měst v ostravsko-karvinské aglomeraci zpracovaný vlastní akční plán na zlepšování kvality ovzduší, kterým se řídí a který bude realizovat i bez ohledu na předmětné rozhodnutí NSS," uvedl Macura.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů