Úterý, 19. března 2024

Emise budou nadále moci měřit samostatné stanice, schválila vláda

Emise budou nadále moci měřit samostatné stanice, schválila vláda

Měřit množství vypouštěných výfukových zplodin u vozidel budou moci i nadále samostatné stanice měření emisí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila vláda. ČTK to sdělila mluvčí vlády Barbora Peterová. Po uplynutí minimálně čtyřletého přechodného období ale novela počítá s tím, že všechny stanice technické kontroly (STK) budou poskytovat měření emisí jako součást jednotné technické kontroly vozidel.

Diskuse o tom, kdo bude moct měřit v rámci technické kontroly vozidel emise, se vede od poloviny loňského roku. Tehdy si ministerstvo dopravy vyložilo nová unijní pravidla jako zákaz fungování samostatných stanic měření emisí. Po opakovaných konzultacích s Evropskou komisí ale podle úřadu vyplynulo, že zachování samostatných emisních stanic není proti principům evropské směrnice, která pravidla technických kontrol upravuje.

Podmínkou je ale jednotný výstup z celkové technické kontroly, který budou podle ministerského návrhu vydávat kontrolní technici. Kromě nich vznikne kategorie kontrolních techniků s omezením na vydávání osvědčení pouze z měření emisí.

Podobně jako STK se budou od ledna muset i stanice měření emisí připojit do systému online evidence kontrol. Emisní technici tak budou mít povinnost fotit automobily, které jsou podrobovány zkouškám, a tyto fotografie archivovat v online databázi ministerstva dopravy. Systém má zabránit podvodům a sloužit jako důkaz, že vozidlo skutečně na kontrole bylo.

Povinně se budou muset fotit poznávací značky, identifikační číslo vozidla, takzvaný VIN kód a stav tachometru. Evidence testovaných vozidel má mimo jiné zabránit nešvaru, kdy někteří majitelé objíždějí vícero stanic měření emisí v případě, že jim první měření škodlivin nevyjde.

Původně měla tato povinnost pro emisní stanice platit od začátku prosince. Kvůli technologickým problémům se zapojováním jednotlivých pracovišť do systému ale ministerstvo stanicím udělilo měsíční odklad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů