Úterý, 19. března 2024

Vánoční stromky nepatří do popelnic ani kontejnerů

Vánoční stromky nepatří do popelnic ani kontejnerů

Vánoční stromky nepatří do popelnic ani kontejnerů. Vhodné je odstrojené stromky volně odložit vedle veřejně přístupných nádob na směsný odpad nebo ke kontejnerům na tříděný odpad. ČTK to řekl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Pražské služby budou stromky odvážet od ode dneška a odvoz bude pokračovat celý leden a únor. Svozové firmy každý rok odvezou z ulic kolem 300.000 vánočních stromků.

Odstrojené jedličky a smrčky mohou dále posloužit například zahrádkářům. Pražské služby je vozí specializované firmě, která je drtí a využívá například do kompostu. Pokud jsou stromky znečištěné nebo na nich zůstanou ozdoby a háčky, putují společně se směsným odpadem do spalovny.

Jiná pravidla platí pro umělé stromky. Ani ty nepatří do kontejnerů na tříděný nebo směsný odpad. Pokud chce takový vánoční stromek majitel ekologicky zlikvidovat, měl by jej odvézt do sběrného dvora.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů