Úterý, 19. března 2024

Před 50 lety byla vyhlášena CHKO Jizerské hory

Před 50 lety byla vyhlášena CHKO Jizerské hory

Základní údaje o Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jizerské hory, která byla vyhlášena 1. ledna 1968:

- CHKO Jizerské hory má rozlohu 368 km2. Zasahuje do okresů Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily, na jihu sahá až k Liberci a Jablonci nad Nisou, na východě hraničí s Krkonošským národním parkem a Polskem, na severu tvoří hranici CHKO spojnice obcí Nové Město pod Smrkem, Raspenava, Frýdlant a na západě silnice Frýdlant - Liberec.

- Nadmořská výška Jizerských hor se pohybuje v rozmezí 325 až 1124 metrů. Nejvyšším bodem je hora Smrk s rozhlednou, který se nachází na hranicích s Polskem.

- Pro území jsou charakteristické bukové lesy, rašelinná společenstva, horské smrčiny a květnaté a podmáčené louky.

- Lesnatost území dosahuje 73 procent. V minulosti docházelo k rozsáhlé devastaci lesních porostů v Jizerských horách, která byla zapříčiněna dlouhodobou imisní zátěží z provozu uhelných elektráren na německé a polské straně. S obnovou lesů se začalo až po roce 1990.

- V CHKO bylo vyhlášeno 13 přírodních rezervací, 12 přírodních památek a tři národní přírodní rezervace. Správa CHKO sídlí v Liberci. Území je zdrojem pitné vody pro libereckou a jabloneckou sídelní aglomeraci.

- Na území CHKO se nachází řada známých rekreačních středisek, jako např. Janov nad Nisou, Josefův Důl, Desná či Kořenov. Území je vyhledávaným rekreačním a sportovním centrem, je především rájem běžkařů, koná se zde tradiční závod Jizerská padesátka.

- Oblast je typická vysokými srážkami, nejvíce v ČR v denních, měsíčních a ročních srážkových úhrnech. Ročně zde spadne v průměru 1600 milimetrů srážek a to Jizerské hory řadí k nejvlhčím územím Evropy. Díky rašeliništím voda nesteče z hor bez užitku, ale stává se součástí přirozených vodních rezervoárů.

- Průměrná roční teplota se pohybuje mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia, časté jsou teplotní inverze.

- Významným vrcholem je Bukovec (1005 m n. m.), který je nejvyšší čedičovou kupou ve střední Evropě.

- Na území CHKO se dochovala řada staveb tradiční lidové architektury. Pro oblast jsou typické zejména roubené domy a hrázděné domy s podstávkou.

- Jednou z nejzachovalejších a přírodně nejcennějších částí CHKO je Národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Toto území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých severních svazích s mnoha skalními masivy, věžemi a vyhlídkami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů