Úterý, 19. března 2024

Rakouské země chystají protest proti jaderné elektrárně Dukovany

Rakouské země chystají protest proti jaderné elektrárně Dukovany

Všech devět rakouských spolkových zemí chystá stanovisko proti nedávnému prodloužení licence na provoz dvou bloků jaderné elektrárny Dukovany. S odvoláním na zástupce tří spolkových zemí to dnes uvedla agentura APA. Stanovisko by mělo být připraveno do 15. ledna a následně předáno českému ministerstvu životního prostředí. Provozovatel Dukovan, společnost ČEZ, v reakci na oznámený protest uvedl, že prodloužení licence předcházely miliardové investice do zvyšování bezpečnosti elektrárny.

"Jaderná elektrárna Dukovany leží jen 32 kilometrů od rakouských hranic a ohrožuje Rakousko havárií. Prodloužení (licence) striktně odmítáme," uvedl dnes ministr životní prostředí spolkové země Dolní Rakousy Stephan Pernkopf. Ten proti jaderné energetice v České republice vystupuje dlouhodobě.

V chystaném stanovisku chtějí zástupci rakouských spolkových zemí kritizovat nedávné povolení k provozu bloků tři a čtyři v Dukovanech, jejichž nynější licence končí s letoškem. Ve stanovisku připomenou listopadovou neplánovou odstávku bloku čtyři, který byl 15 dní odstaven kvůli netěsnosti v nejaderné části zařízení.

Právě v noci na dnešek přitom začala v jaderné elektrárně Dukovany neplánovaná odstávka na druhém bloku. Potrvá asi týden a technici během ní budou opravovat motor jednoho z 18 záložních dieselových generátorů elektrárny. Pro druhý blok Dukovan má ČEZ nové povolení od letošního června, pro první od loňského března.

Mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž v reakci na oznámený protest uvedl, že prodloužení licence pro Dukovany je v kompetenci českého Úřadu pro jadernou bezpečnost a ze strany ČEZ tomuto kroku předcházely miliardové investice do zvyšování bezpečnosti elektrárny, které budou pokračovat. "Jaderná elektrárna Dukovany má za sebou 30 let naprosto bezpečného provozu, což je důkazem našeho přístupu k provozování, kdy bezpečnost je na prvním místě," sdělil Kříž ČTK.

Spolkové země považují jadernou energetiku za vysoce rizikovou. Svůj plánovaný protest proti elektrárně v Dukovanech chtějí zdůvodnit mimo jiné "nevyřešenou otázkou likvidace jaderného odpadu".

Agentura APA rovněž uvedla, že nový premiér Andrej Babiš, stejně jako předchozí české vlády, podporuje jadernou energetiku i případnou stavbu nového bloku v Dukovanech. To se uvádí i v programovém prohlášení nové vlády, v němž je zmíněna případná stavba nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Nová vláda ale podle programového prohlášení hodlá zajistit i výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu.

V Rakousku patří jaderná energetika k citlivým tématům. Alpská republika se na základě referenda z roku 1978 rozhodla nezprovoznit svou dokončenou atomovou elektrárnu Zwentendorf a trvale se zřekla výroby energie štěpením jádra. Proto se také k jaderným energetickým programům sousedních států staví značně kriticky.

Také nová rakouská vláda lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze trvá na bezjaderné energetice. Ve svém programu koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) tento měsíc slíbila, že použije všechny diplomatické prostředky, aby zabránila prodlužování životnosti nukleárních elektráren v sousedních zemích i výstavbě nových jaderných bloků. O dostavbě českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany se však vládní program jmenovitě nezmínil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů