Úterý, 19. března 2024

Z obyčejné louky ornitologové vytvořili ráj nejen pro ptáky

Z obyčejné louky ornitologové vytvořili ráj nejen pro ptáky

Ptačí park Josefovské louky má za sebou další úspěšný rok. Ornitologové s pomocí stovek dárců vykoupili již 42 ha pozemků, obnovili luční závlahy, vybudovali různě velké vodní plochy a provádí další ochranářské aktivity. Letos v parku proběhl rozsáhlý průzkum rostlin a živočichů a výsledky jsou více než uspokojivé. Vysoká koncentrace hned 25 druhů ohrožených a jinde vzácných vážek, přes 200 druhů brouků, stovky obojživelníků a hlavně rostoucí počty ptáků potvrzují zdárný rozvoj prvního soukromého ptačího parku České společnosti ornitologické, který by nevznikl bez podpory mnoha set dárců. Ve zvelebování parku budou ornitologové pokračovat i příští rok, kdy se na loukách objeví divocí koně.

Za více než desetiletou historii Josefovských luk na nich ornitologové pozorovali 166 druhů ptáků. Desítky ptačích druhů si Josefovské louky vybraly pro své hnízdění. Mezi ně patří také cílové druhy, pro které jsou podmáčené louky ptačího parku určeny především, například čejka chocholatá, bekasina otavní a velmi pravděpodobně zde zahnízdily i tři vzácné druhy skrytě žijících chřástalů. Ale ani další skupiny živočichů si podle průzkumu financovaného pomocí dotace Ministerstva životního prostředí nevedou vůbec špatně.

Ohromující je nárůst množství i počtu druhů obojživelníků. ,,Inventarizaci jsem tu prováděl již před deseti lety na úplném začátku projektu a sotva jsem tenkrát nějakého obojživelníka našel. Dnes tu jsou stovky žab i čolků. Dokonce se objevily dva nové druhy žab - ropucha zelená a kuňka ohnivá, které se letos ozývaly z celé plochy parku," vyzdvihuje důležitost území zoolog David Číp.

Neméně pozitivní je i výčet citlivých a na kvalitu prostředí náročných vážek. Třináct nových druhů pro tuto lokalitu objevil doktor Bohuslav Mocek z Muzea východních Čech v Hradci Králové. ,,Šídlatka brvnatá a vážka žlutavá se vyvíjejí ve vysychajících, dočasně zaplavených prohlubních, hlavně na zaplavovaných loukách. V našem kraji je takový typ prostředí ojedinělý a proto jsou Josefovské louky pro tyto vážky zcela zásadní," komentuje nároky dvou z dvaceti pěti nalezených druhů doktor Mocek.

Ani brouci nezůstávají ve své rozmanitosti pozadu. ,, V průběhu letošní sezóny jsem nalezl dvě stě sedmnáct druhů brouků, mezi nimi například i velmi charismatického chrobáka ozbrojeného. Odhaduji, že nejméně podobné množství zde ještě čeká na objevení," uvádí entomolog Tomáš Kopecký. Z objevených brouků jich je hned pět zařazeno v Červeném seznamu ohrožených druhů bezobratlých živočichů ČR a šest je zvláště chráněných, dle vyhlášky zákona o ochraně přírody a krajiny.

Jediným zklamáním jsou podle správce parku Břeňka Michálka snad jen motýli. Zdejší celoevropsky chráněné druhy - modrásek bahenní a modrásek očkovaný, vykazují velmi slabé populace. Příčina je celkem zřejmá. Většina luk je stále dvakrát ročně sekána a sklízena zemědělskými subjekty zaběhlým způsobem, který přerušuje rozmnožovací cyklus motýlů. Dlouho plánovaným řešením je pastva divokých koní z Exmooru, kteří budou na desetině parku vypuštěni již začátkem nového roku. ,,Koně zajistí mnohem šetrnější údržbu travního porostu, ve kterém budou mít luční ptáci, hmyz a tedy i motýli větší šanci na přežití," vysvětluje Michálek. Vliv pastvy na početnost druhů budou ornitologové sledovat.

Nový domov zmíněným druhům tak může ČSO nabídnout především na vlastních pozemcích, kde se hospodaření slaďuje s potřebami ptáků a jiných živočichů. Zatím jich vlastní cca 42 ha, které byly vykoupeny pouze z peněz drobných i větších dárců. Jak se ukázalo v případě hnízdění čejek, bekasin i chřástalů, čím rozsáhlejší tyto plochy jsou, tím větší klid tam ptáci mají. Právě teď má ČSO možnost vykoupit další předjednané pozemky, pokud shromáždí dostatek finančních prostředků. Darovat lze jednoduše na dárcovském portále https://www.darujme.cz/projekt/438, kde lze nalézt i další podrobnosti o ptačím parku. Za poskytnuté dary patří všem veliký dík!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů