Úterý, 19. března 2024

Zaměstnanci MŽP mohou využívat nové předškolní zařízení pro své děti

Zaměstnanci MŽP mohou využívat nové předškolní zařízení pro své děti

Ministerstvo životního prostředí otevírá dětskou skupinu. Přímo v budově úřadu poskytuje kvalitní péči o předškolní děti svých zaměstnanců, a snaží se tak skloubit jejich pracovní a rodinný život.

,,Vycházíme vstříc kolegyním a kolegům, kteří po této službě volali. Často třeba proto, že se z rodičovské dovolené chtěli vrátit dříve zpátky do práce, ale v klasických mateřinkách nebylo pro ratolesti místo, nebo zkrátka neměli možnost zajistit si jiné hlídání. Mnohdy kvůli tomu museli zůstávat doma déle, než by chtěli," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dětská skupina bude v provozu každý všední den od 8:00 do 16:30, navštěvovat ji může až 24 dětí ve věku od dvou do čtyř let a nastoupit mohou kdykoli během roku. Starat se o ně budou dvě zkušené pedagožky se zaměřením na předškolní a mimoškolní výchovu. A jak připomíná ředitel odboru personálního a státní služby MŽP Kamil Srnec, jde o službu neziskového charakteru: ,,Dětská skupina je jedním z benefitů, které našim zaměstnancům nabízíme. Rodiče zaplatí dětem pouze celodenní stravné, které - v závislosti na konkrétních požadavcích - bude stát maximálně 95 Kč za den. Chutné a zdravé jídlo, přesněji řečeno oběd a svačiny, bude dodávat specializovaná firma, která při sestavování jídelníčků spolupracuje s nutriční terapeutkou."

Odpovídající zázemí pro dětskou skupinu vzniklo v prostorách někdejší zasedací místnosti, kanceláří a spisovny. Tyto prostory se nacházejí v přístavbě hlavní budovy MŽP, která - tak aby splňovala všechny požadavky příslušných zákonů a norem pro provoz dětské skupiny a aby nový účel provozování této části budovy schválily příslušné orgány - musela projít náročnou a důkladnou přestavbou. ,,Rekonstrukce trvala necelý rok a financovali jsme ji z vlastních zdrojů na provoz ministerstva, tedy bez čerpání příslušných dotací. Vybudovali jsme jídelnu, hernu, kuchyň a provedli mnoho dalších potřebných úprav. Věřím, že sem děti budou chodit rády a že se tady budou cítit dobře," dodává ředitelka odboru provozního MŽP Martina Setzerová.

Děti se ale samozřejmě mohou těšit i na venkovní aktivity. Ať už na okolních hřištích, nebo v parcích poblíž budovy MŽP. Tam si např. osvojí základy ohleduplnosti k přírodě, budou sledovat její proměny a seznámí se s několika živočišnými druhy. Počítá se i s environmentální výchovou zaměřenou na třídění odpadu. Ta v budoucnu čeká také téměř tříletého Šimona Rejzka: ,,My jsme původně chtěli, aby náš syn Šimon chodil do školky poblíž našeho bydliště. Tam ale mají plno, takže vítáme, že Šimon může docházet do dětské skupiny MŽP," říká vedoucí oddělení národních parků MŽP Jan Rejzek.

Provoz dětských skupin upravuje především Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Podrobněji se o dětských skupinách dočtete zde. Fotografie z dnešního slavnostního otevírání dětské skupiny MŽP si můžete prohlédnout na stránkách MŽP.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů