Úterý, 19. března 2024

Itálie letos zostřuje boj proti plastům, sáčky jen recyklovatelné

Itálie letos zostřuje boj proti plastům, sáčky jen recyklovatelné

Itálie letos přitvrzuje boj proti plastům. Od začátku roku mohou být v obchodech používány výhradně recyklovatelné plastové sáčky na ovoce zeleninu, maso a ryby. Za to musejí zákazníci platit v supermarketech jeden až tři eurocenty (25 až 75 haléřů), napsala agentura APA.

Toto opatření uvítalo sdružení na ochranu životního prostředí Legambiente. "Itálie pokračuje v cestě nastoupené v roce 2011, kdy byl zaveden zákaz plastových sáčků. I když příslušný zákon není zcela respektován, kleslo od té doby používání těchto sáčků v Itálii o 55 procent," uvedl generální ředitel sdružení Stefano Ciafani.

Z jiného úhlu se na situaci dívá sdružení spotřebitelů Condacons, podle kterého jde v podstatě o další daň pro Italy. "Místo dalšího daňového zatížení spotřebitelů by náklady za 'zelené' sáčky měly převzít průmysl a supermarkety," uvedl Condacons v prohlášení.

APA s odvoláním na údaje Úřadu na ochranu životního prostředí uvedla, že ročně se v Evropě použije na 100 miliard plastikových sáčků. Sdružení Legambiente kritizuje, že nemalá část z nich skončí v moři nebo na pobřežích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů