Úterý, 19. března 2024

Neznámý pachatel vysypal stovky pneumatik na dno brněnské nádrže

Neznámý pachatel vysypal stovky pneumatik na dno brněnské nádrže

Přibližně 250 kusů pneumatik různých druhů a velikostí odstraňuje Povodí Moravy, s.p. z brněnské vodní nádrže. Pneumatiky nejspíš do nádrže někdo úmyslně vysypal. Kvůli náročným podmínkám vodohospodáři povolali i těžkou techniku. Úklid pneumatik značně komplikuje počasí, nízká teplota vody, ve které dělníci pracují, a nulová viditelnost pod vodní hladinou.

Úklid probíhá na přibližně 400 metrů dlouhém úseku, začínajícím u mostu ve Veverské Bítýšce. Pneumatiky ze dna nádrže odstraňují zaměstnanci i s pomocí kráčejícího bagru, který je uzpůsobený k práci pod vodní hladinou. S pomocí jeřábu pak vylovené pneumatiky nakládají na korbu nákladního vozu a odvážejí k ekologickému využití do Mokré u Brna. Jenom během středy vylovili dělníci z nádrže 1,6 tuny pneumatik.
Zaměstnanci Povodí Moravy, s.p. budou pneumatiky z nádrže odstraňovat ještě v následujícím týdnu. Odhadované náklady na úklid černé skládky vyjdou na desetitisíce korun.
Pneumatiky zřejmě do nádrže někdo vysypal z nákladního vozu, a to přímo z mostu ve Veverské Bítýšce nebo z jeho blízkosti. Proudící voda pak pneumatiky zanesla dál do nádrže. Objevit pneumatiky na dně vodní nádrže umožnilo až snížení hladiny v nádrži v průběhu prosince. Zda se jedná o přestupek nebo trestný čin je předmětem šetření.
Povodí Moravy, s.p. prosí rybáře a místní obyvatele o spolupráci. Pokud jste se stali svědky události související se založením černé skládky ve vodní nádrži nebo jste zahlédli něco podezřelého v blízkosti mostu u Veverské Bítýšky, kontaktujte nás na +420 541 637 111 nebo na e-mailu info@pmo.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů