Úterý, 19. března 2024

Při stavbě obchvatu Strakonic se našly nebezpečné odpady

Při stavbě obchvatu Strakonic se našly nebezpečné odpady

Při stavbě obchvatu Strakonic se našly v zemi nebezpečné odpady. Město předpokládá, že náklady na stavbu, která má být hotová do konce léta, vzrostou. V rozpočtu si proto nechalo rezervu 15 milionů korun. ČTK to řekl místostarosta Josef Štrébl (Volba pro město). Obchvat v délce 1,5 kilometru, jenž se staví od loňského března, odvede těžkou dopravu z centra, náklady činí 186 milionů Kč.

Investorem stavby je Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Mluvčí podniku Nina Ledvinová ČTK řekla, že nebezpečnými odpady jsou dehty ve starých vozovkách. "Jsou v ulicích Lidická, Zvolenská, Raisova a na pozemku bývalého dřevařského podniku," řekla Ledvinová.

O jaké množství odpadů jde, zatím podle ní nelze stanovit. Štrébl řekl, že se dělají další vrty a vzorky posílají do zkušebny. Stavaři odpady objevili, když dělali sondy.

"Našlo se to na vícero místech. Je to tím, jak se opravovalo dříve: nalil se asfalt do kamení a převálcovalo se to. Ta norma povoluje určité množství asfaltu a na některých místech to hodně přesahuje normu. Bude se to muset odbagrovat a vyvézt na skládku jako nebezpečný odpad, čímž se to prodraží. Budou se dělat další sondy, první odhad je, že město to bude stát sedm až osm milionů korun," řekl místostarosta.

Štrébl i Ledvinová uvedli, že nález nebezpečných odpadů stavbu neprodlouží. Obchvat by měl být hotový do 8. září. O kolik stoupnou náklady pro ŘSD, bude podle Ledvinové jasné, až bude dokončený nový soupis prací. "Zemní práce, nárys, kudy to má vést, je jasně viditelný, jsou tam i základy protihlukových zdí," popsal Štrébl stav stavebních prací.

Obchvat zahrne 70 objektů, dva mosty, tři okružní křižovatky i 6500 metrů čtverečních hlukových stěn. Součástí bude několik parkovišť. Město se na stavbě podílí 46 miliony korun. Strakonicemi projede denně podle vedení radnice 1700 kamionů, polovina z nich přes centrum.

Kvůli nebezpečným odpadům na stavbě si nechalo město, kde žije 24.000 lidí, v rozpočtu rezervu 15 milionů. "Chtěl jsem, aby ta částka byla někde deponována. Je stažena z investičních akcí, které byly s otazníkem, jako sportovní hala pro florbal. Rádi bychom je udělali, ale jasná priorita je dokončit obchvat a vytáhnout těžkou dopravu z města," řekl Štrébl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů