Úterý, 19. března 2024

Slovensko chystá výrazné zvýšení poplatků za skládkování odpadu

Slovensko chystá výrazné zvýšení poplatků za skládkování odpadu

Slovensko připravuje výrazné zvýšení poplatků za uložení odpadu na skládkách. Opatření připravilo ministerstvo životního prostředí s cílem podpořit třídění odpadu, ve kterém země pod Tatrami patří k nejhorším v EU. V přepočtu na obyvatele se Slovensko sice v rámci evropské osmadvacítky řadí ke státům s nižším objemem vytvářeného odpadu, z toho ovšem až přibližně dvě třetiny končí na skládkách.

"Navzdory růstu produkce komunálního odpadu za posledních deset let stále patříme s 310 kilogramy odpadu na hlavu k nejlepším v EU. Výrazně ovšem zaostáváme v kvalitě jeho zpracování, míra jeho recyklace je podprůměrná," uvedli ve studii analytici ministerstva životního prostředí. V průměru za celou EU končí na skládkách přibližně čtvrtina vyprodukovaného komunálního odpadu.

Nejnižší sazba poplatku za uložení komunálního odpadu na skládkách by se na Slovensku měla z nynějších necelých pěti eur (128 korun) za tunu začít zvyšovat od příštího roku a v roce 2023 dosáhnout 16 eur (409 korun) za tunu, tedy více než trojnásobek současné sazby.

Nejnižší poplatek se podle předlohy bude vztahovat pouze na odpady, které budou vytříděny z více než 60 procent. Skládkovné nevytříděného komunálního odpadu by mělo zdražit postupně až na 46 eur za tunu (1175 korun). V současnosti jsou poplatky na Slovensku za ukládání odpadu na skládkách jedny z nejnižších v EU.

Podle analytiků slovenského ministerstva životního prostředí například v České republice po zhruba trojnásobném zvýšení poplatků za uložení odpadu na skládkách klesla míra skládkování na 56 procent v roce 2014 ze 68 procent v roce 2004.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů