Úterý, 19. března 2024

Trumpova administrativa chce otevřít pobřežní vody těžbě ropy

Trumpova administrativa chce otevřít pobřežní vody těžbě ropy

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhla zpřístupnit skoro celou oblast pobřežních vod těžbě ropy a zemního plynu. Například u břehů Kalifornie to bude možné poprvé po více než 30 letech, uvedla dnes agentura AP. Trump se tak vymezil proti svému předchůdci Baracku Obamovi, jehož opatření v zájmu ochrany klimatu těžbu a spotřebu fosilních paliv znevýhodňovala.

Snaha zvýšit produkci energií v USA se ale střetává s námitkami ekologů, představitelů státu i některých podnikatelských skupin. Obávají se havárií a případných dopadů na turistiku na pobřeží USA.

Ministr vnitra Ryan Zinke prohlásil, že návrh programu těžby ropy a zemního plynu v kontinentálním šelfu na léta 2019 až 2024 se týká více než 90 procent rozlohy šelfu včetně oblastí, které Obamova administrativa vyjmula. Plán je součástí Trumpovy politiky "energetické dominance". Ministerstvo vnitra označilo 47 sektorů vhodných k pronájmu energetickým firmám, zatímco bývalý prezident Obama počítal jen s 11. Je to dosud nejvyšší počet, jaký kdy byl v rámci pětiletého plánu rozvoje těžby ropy a plynu nabídnut.

Před odchodem z Bílého domu Obama zakázal nové vrty pro těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantiku. Trump loni v dubnu ministerstvu vnitra nařídil, aby Obamův plán přezkoumalo. Plán těžařům zakazuje vstup na 94 procent území kontinentálního šelfu.

Zákonodárci obou politických stran, ekologické skupiny a podnikatelé působící na pobřeží Atlantiku už před dnešním oznámením Trumpových plánů prohlásili, že jsou proti jakýmkoli snahám o zpřístupnění pobřežních vod těžbě. Argumentují ohrožením životního prostředí i cestovního ruchu. Je také otázkou, jaký přínos má Trumpův návrh mít, když kvůli nízkým cenám ropy a růstu pevninské produkce nemají firmy o pobřežní vody příliš velký zájem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů