Úterý, 19. března 2024

Praha spustila kampaň za správné nakládání s odpady

Praha spustila kampaň za správné nakládání s odpady

Pražský magistrát spustil kampaň vyzývající k čistotě v blízkosti sběrných nádob na odpad a ke správnému nakládání s odpadem. V ulicích jsou od přelomu roku na reklamních plochách zelené plakáty s vyobrazením popelnice na směsný odpad s nápisem Popelnice nejsou černá díra. Dnes o tom informoval magistrát hlavního města. Kampaň bude pokračovat celý letošní rok.

V rámci kampaně město rozeslalo všem vlastníkům nemovitostí informační letáky s odpadovou tematikou. Celkem bylo do schránek doručeno 85.000 kusů. Stejný krok připravuje magistrát na červen, kdy se lidé z letáků dozví další informace o této problematice. Ze letáky a dosud vylepené plakáty magistrát zaplatil 108.440 korun bez DPH. Informace o nakládání s odpady by se myl objevit také v městské hromadné dopravě.

Metropole tak reaguje na nepořádek kolem popelnic, kontejnerů i odpadkových košů. Zejména na sídlištích lidé odkládají k popelnicím objemný odpad či elektrozařízení. Správným místem, kam tento odpad odevzdávat, jsou sběrné dvory. Objemný odpad patří do velkoobjemových kontejnerů, které jsou v pravidelných intervalech rozmisťovány v ulicích. Tyto služby mají Pražané zdarma.

"Chceme se pokusit ještě zlepšit ekologické chování občanů při nakládání s odpadem, a tím zvýšit čistotu našeho města. Většina lidí přece chce žít v čistém a upraveném prostředí," uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Šetrnému nakládání s odpadem mají pomoci také kompostéry na bioodpad, kterých v letošním roce hlavní město rozdá 1750 kusů.

V Praze je celkem 18 sběrných dvorů. Zde je možné odevzdávat nábytek, zařízení domácností, suť z bytových úprav, odpad z údržby zeleně, kovový odpad, nebezpečné složky komunálního odpadu, pneumatiky nebo vyřazená elektrozařízení. Sběrný dvůr je například v dejvické ulici Proboštská, v Puchmajerově ulici v Jinonicích nebo v ulici Zakrytá v Záběhlicích.

Harmonogram přistavování velkoobjemových kontejnerů připravují úřady městských částí ve spolupráci se svozovou společností Pražské služby. Termíny jsou většinou zveřejněny v tisku nebo na webu městské části.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů