Úterý, 19. března 2024

Havarovaný tanker u čínských břehů dál hoří, hrozí exploze

Havarovaný tanker u čínských břehů dál hoří, hrozí exploze

Íránský tanker po sobotní srážce s čínskou nákladní lodí ve Východočínském moři stále hoří. Podle čínských úřadů hrozí, že exploduje a potopí se. Pátrací tým našel na palubě tankeru dnes tělo jednoho z členů posádky, dalších 31 lidí se stále pohřešuje, oznámily podle agentury Reuters íránské úřady.

Do záchranných akcí se kromě Číny a Jižní Koreje dnes zapojili příslušníci amerického námořnictva, uvedla agentura DPA. Cílem záchranářů je kromě nalezení nezvěstných členů posádky také uhasit oheň a zabránit úniku velkého množství ropy. Jejich úsilí ale komplikuje požár a jedovaté plyny. Viditelnost na místě navíc snižuje špatné počasí.

Loď Sanchi měla podle aktualizovaných údajů na palubě 136.000 tun ropného kondenzátu, což je označení pro velmi lehkou ropu, která se obvykle těží spolu se zemním plynem. Na moři byla již v neděli patrná ropná skvrna, přesný rozsah znečištění vody ale není zatím jasný.

Podle agentury Reuters se ropný kondenzát snáze vypaří a shoří než těžká ropa. Když však vytvoří ropnou skvrnu, je velmi složité zabránit jeho šíření. Na druhou stranu se ale ve vodě rychleji rozkládá než těžké druhy ropy, píše agentura Reuters.

Íránský úřad pro přístavy a námořní dopravu sdělil, že na palubě tankeru se našlo jedno tělo, které bylo odesláno do Šanghaje k identifikaci. Posádku tvořilo 30 Íránců a dva Bangladéšané.

Příčina kolize, k níž došlo 257 kilometrů od břehů Šanghaje, zatím nebyla objasněna. Čínské plavidlo CF Crystal, zaregistrované v Hongkongu, neutrpělo takové škody, které by ohrozily jeho bezpečnost. Také celá 21členná čínská posádka byla zachráněna. Tanker Sanchi plul pod panamskou vlajkou a přepravoval ropu z Íránu do Jižní Koreje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů