Úterý, 19. března 2024

Praha 7 odstraňuje z ulic místa na kontejnery na tříděný odpad

Praha 7 odstraňuje z ulic místa na kontejnery na tříděný odpad

Radnice Prahy 7 začala odstraňovat z ulic takzvaná hnízda kontejnerů na tříděný odpad. Namísto nich umisťuje do jednotlivých domů popelnice. ČTK to řekl místostarosta Prahy 7 Ondřej Mirovský (SZ). V nejbližší době by mělo stanoviště zmizet z Letohradské ulice. Z ulic ale nezmizí všechny kontejnery. Odstraněny budou pouze tam, kde o to projeví obyvatelé domů zájem a nehrozí, že by odpadky po změně nebylo kam vyhodit. V Praze ročně lidé vytřídí několik desítek tisíc tun odpadu.

"Na ulici se uvolní prostor, který je možné využít jako parkovací místo. Zmizí nepořádek a zlepší se vzhled ulic. A pokud mají lidé nádoby blíž, motivuje je to víc třídit odpad. Od Pražských služeb máme odezvu, že takto vytříděné suroviny jsou čistší a nemusí je tolik dotřizovat," řekl Mirovský. Systém, kdy jednotlivé domy dostanou nádoby zdarma, je podle místostarosty navíc levnější než budovat podzemní kontejnery.

Se změnou musí v dané lokalitě ale souhlasit obyvatelé domů, kterých se změna týká. "Například v Tusarově ulici se obyvatelé na naši výzvu neozvali, tak jsme stanoviště nerušili. Výhled totiž není zrušit všechna stanoviště, ale racionalizovat systém," řekl Mirovský.

Venkovní stanoviště už zmizela například v ulicích Muzejní, Strojnická nebo Gerstnerova. Letos mají být umístěny popelnice do devíti domů v Letohradské ulici, kde bude současné místo pro barevné nádoby zrušeno.

Pražané mohou třídit papír, sklo, plasty, tetra-packy a na některých místech rovněž plechovky. Za rok 2016 Pražané vytřídili 52.000 tun odpadu, z toho nejvíce papíru, a to 21.000 tun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů