Úterý, 19. března 2024

Ředitel KRNAP: Éra výstavby velkých lyžařských středisek skončila

Ředitel KRNAP: Éra výstavby velkých lyžařských středisek skončila

Zpřísnění vjezdu aut do nejpřísněji chráněných oblastí Krkonošském národním parku (KRNAP) nebo řešení růstu návštěvnosti například rozprostřením turistů i do nižších partií hor jsou některé z úkolů, které si stanovil nový ředitel správy parku Robin Böhnisch. Novinářům dnes řekl, že prioritou Správy KRNAP je pak příprava a dohodnutí nové zonace národního parku s krkonošskými obcemi.

"Čeká nás to během následujících dvou let, byť některé výstupy budou zřejmé už na jaře," doplnil Böhnisch, který se funkce ujal počátkem ledna.

Mezi dlouhodobé cíle parku podle něj patří rozšíření bezzásahové zóny, která zaujímá 15 procent území či rozšíření národního parku na nejcennější části sousedních Jizerských hor. "Ve velmi dlouhodobém horizontu v řádu desítek let se počítá s bezzásahovou zónou až na 50 procentech území. Při debatě o možném rozšíření KRNAP o vrcholové partie Jizerských hor navazujeme na dlouho diskutovanou záležitost, která není překvapením ani pro Liberecký kraj, ani pro představitele řady jizerskohorských obcí," řekl ČTK Böhnisch.

Do vedení KRNAP Böhnisch vstoupil v době, kdy je prý éra velkých projektů lyžařských středisek minulostí. "Éra budování velkých lyžařských středisek skončila, byla to už vize mého předchůdce a nic se na tom nezmění. O každém případu možného propojování středisek budeme jednat," řekl.

Naproti tomu se prý bude snažit udržet dobré vztahy Správy KRNAP a krkonošských obcí, které spojuje ochrana takzvané krkonošské arkto-alpinské tundry. Národní park bude také usilovat o rozšíření rozvojové spolupráce na jižním Kavkaze, v Gruzii a v Arménii, kde KRNAP působí.

"Na tyto naše aktivity nejdou prostředky z rozpočtu KRNAP, ale jsou součástí české rozvojové spolupráce skrze Českou rozvojovou agenturu," uvedl ředitel.

KRNAP letos v Gruzii dokončuje šestiletý projekt za osm milionů korun zaměřený na ochranu přírody a udržení stálého osídlení v odlehlém kavkazském regionu Tušsko. "V arménském národním parku Dilijan by to bylo zatím spíše v rozsahu velmi malého projektu zpřístupnění a označení nějaké zajímavé turistické trasy," uvedl k letošním plánům Böhnisch.

KRNAP vznikl v roce 1963 a spolu s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. KRNAP je nejstarším národním parkem v Česku. I s ochranným pásmem se rozprostírá na 55.000 hektarech na území okresů Trutnov, Semily a Jablonec nad Nisou. Nejpřísněji chráněná první zóna má 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen po značených cestách. Böhnisch, který byl od roku 2003 poslancem za Královéhradecký kraj, počátkem letošního roku nahradil ve vedení parku Jana Hřebačku.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů