Úterý, 19. března 2024

Nové budovy musí být úspornější jen o 10 až 20 procent

Nové budovy, na které bude od letošního roku vydáno stavební povolení, budou muset být oproti stávajícím energeticky úspornější jen o deset až 20 procent...

Nové budovy musí být úspornější jen o 10 až 20 procent

Nové budovy, na které bude od letošního roku vydáno stavební povolení, budou muset být oproti stávajícím energeticky úspornější jen o deset až 20 procent. Nebudou tak muset mít téměř nulovou spotřebu, jak nařizuje směrnice EU. Na setkání s novináři to dnes řekl ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. Termín "téměř nulová spotřeba" považuje za zavádějící. Finanční vícenáklady podle něj nebudou zásadní. Také podle Asociace developerů by náklady měly být pro investory i klienty schůdné.

"Nové budovy nebudou muset mít ani zdaleka nulovou spotřebu. Toto označení domů je zavádějící a ve skutečnosti neodpovídá svému názvu. Jedná se o terminus technicus, který byl převzatý z evropské směrnice o energetické náročnosti budov z roku 2010. Reálně budou nové budovy pouze o deset až 20 procent úspornější ve srovnání s nyní stavěnými bytovými domy," uvedl Holub.

Konkrétní hodnota požadavku se podle něj odvíjí od tvaru, orientace, míry prosklení a dalších parametrů budovy. Potřeba tepla na vytápění je nově definována v rozmezí 30 až 70 kilowatthodin na metr čtvereční za rok, což je proti stávajícím požadavkům (40 - 90 kWh/m2) zhruba o pětinu méně. "Pasivní energetický standard, jak je dnes definován v Nové zelené úsporám, má tento požadavek do pouhých 15 kilowatthodin na metr čtvereční za rok," doplnil Holub.

Podobné snížení energetické náročnosti jako u potřeby tepla je podle něj nutné také u spotřeby neobnovitelné primární energie, tedy energie potřebné na provoz budovy s výjimkou uživatelských spotřebičů, která má původ z neobnovitelných zdrojů jako uhlí, zemní plyn nebo elektřina.

"Nové budovy navíc nebudou muset mít nainstalován systém řízeného větrání. Nicméně, aby budovy s těsnými okny, což se týká i dnešní výstavby, splňovaly hygienické normy pro větrání, je možné do nich instalovat řízené větrání s rekuperací odpadního tepla," sdělil Holub.

Podle něj nejde o zásadní zpřísnění požadavků, proto ani finanční vícenáklady nebudou zásadní. "Podle vyjádření kvalitně stavějících developerů výstavba podle nového standardu nemusí být finančně nákladnější, pokud je bytový dům kvalitně navržen již od začátku," uvedl dále Holub.

Asociace developerů očekává, že zvýšené náklady budou pro investory i klienty nakonec schůdné. "Po lehké počáteční agonii ve věci zpřísnění požadavků na energetické parametry budov musím přiznat, že změny nebudou pro developery tak zatěžující, jak se na první pohled zdálo. Benefitem pro koncové klienty bude především úspora energie a vyšší kvalita stavby. S tím jsou samozřejmě spojeny o něco vyšší náklady," sdělil ČTK ředitel asociace Tomáš Kadeřábek.

Šance pro budovy porovnala průkazy energetické náročnosti u šesti větších bytových projektů, které jsou aktuálně v nabídce pražských developerů Central Group, Skanska Reality, JRD, YIT a Trigema. "Z této nabídky nový standard splňuje více než polovina z nich a dalších téměř 30 procent bytů se k němu blíží. Konkrétně by stačilo, pokud by developeři o několik centimetrů zvýšili tloušťku izolace nebo okna s dvojskly nahradili okny s trojskly," podotkl Holub.

Podle směrnice EU musí nově postavené domy splňovat přísnější energetické požadavky od roku 2021. Česká legislativa se tomuto požadavku přizpůsobila podle odhadované doby výstavby. Od letoška jsou vydávána stavební povolení s novými požadavky pro budovy nad 1500 metrů čtverečních, od roku 2019 nad 350 metrů čtverečních a od roku 2020 i pro menší domy. "Nový zákon Česká republika přijala už v roce 2012, stavební trh tedy zná nové podmínky přes pět let. Je nutné také doplnit, že postupné zpřísňování požadavků na energetickou náročnost je v naší zemi patné v několikaletých intervalech už od osmdesátých let," dodal Holub.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů