Úterý, 19. března 2024

Kolín řeší nelegální jízdy terénních aut po vrcholu Na Vinici

Kolín řeší nelegální jízdy terénních aut po vrcholu Na Vinici

Vedení Kolína řeší problém s černými jízdami terénních aut po vrcholu Na Vinici na okraji Kolína. Jde o bývalou skládku, která byla v 90. letech zapouzdřena a asanována. Nyní hrozí, že terénní auta protrhnou ochrannou fólii, která je zhruba 40 centimetrů pod povrchem. To by mohlo podle kolínského místostarosty Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) znamenat velký ekologický problém.

Město se proto snaží zakázat vjezd aut na kopec všemi možnými způsoby. "My budeme dělat různá opatření, aby se to nestávalo. Jsou tam nelegálně, je tam zákaz vjezdu," řekl Kašpar. Na příjezdovou cestu byla podle něj instalována závora, neznámý pachatel ale vedle závory pokácel stromy, aby se dalo autem znovu projíždět.

Město nyní plánuje umístit kolem závory velké balvany, které nebude moci nikdo odstranit. "Přes ty by neměli projet. Zároveň budeme instalovat fotopasti, informační tabulky a na místo se více zaměří městská policie," uvedl Kašpar. Dodal, že ale není v silách strážníků kontrolovat místo 24 hodin denně.

Auta svými koly rozrývají povrch kopce někde až do hloubky několika desítek centimetrů. Přitom 40 centimetrů pod povrchem je krycí fólie, jejíž potržení by znamenalo velkou ekologickou hrozbu. Není jasné, jak by město v tomto případě postupovalo, radnice se tak problému snaží předejít znemožněním vjezdu aut na kopec.

Skládka byla na Vinici na ploše 48.000 metrů čtverečních do roku 1993. Sloužila pro komunální odpad z Kolína.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů