Úterý, 19. března 2024

Hořící íránský ropný tanker se potopil, posádka patrně nepřežila

Hořící íránský ropný tanker se potopil, posádka patrně nepřežila

Íránský ropný tanker Sanchi, který po srážce s čínskou nákladní lodí týden hořel ve Východočínském moři, se dnes potopil. Informovala o tom íránská televize PressTV. Pohřešovaných 29 námořníků patrně zahynulo ihned po kolizi a následné explozi, soudí podle shromážděných důkazů íránský námořní úřad.

"Není žádná naděje, že zbylí členové posádky přežili," řekl mluvčí íránských záchranářů v okamžiku, kdy byl tanker už ze dvou třetin pod vodou a požár se znovu rozhořel.

Posádku lodi tvořilo 32 mužů - 30 Íránců a dva Bangladéšané. V pondělí záchranáři našli jednoho mrtvého člena posádky, v sobotu těla dalších dvou. Podle čínské televize CCTV byli oba posledně zmínění mrtví v záchranném člunu. Čínský záchranný tým získal také údaje o plavbě a videozáznam o ní.

Tanker Sanchi plul pod panamskou vlajkou a přepravoval ropu z Íránu do Jižní Koreje. Čínské plavidlo CF Crystal, zaregistrované v Hongkongu, neutrpělo takové škody, které by ohrozily jeho bezpečnost. Celá jeho 21členná čínská posádka byla zachráněna.

Zatím není jasné, proč ke srážce lodí zhruba 300 kilometrů východně od Šanghaje došlo.

Loď Sanchi měla na palubě podle agentury AP skoro milion barelů ropného kondenzátu, což je označení pro velmi lehkou ropu, která se obvykle těží spolu se zemním plynem. Ropný kondenzát se snáze vypaří a shoří než těžká ropa.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů