Úterý, 19. března 2024

Ford chce zvýšit investice do elektrických aut na 11 miliard USD

Ford chce zvýšit investice do elektrických aut na 11 miliard USD

Americká automobilka Ford Motor plánuje do roku 2022 zvýšit investice do elektrických vozů na 11 miliard dolarů (229 miliard Kč). Do roku 2022 pak chce mít druhý největší výrobce aut v USA v nabídce 40 hybridních a plně elektrických modelů. Na autosalonu v Detroitu to oznámil předseda správní rady Bill Ford.

Avizovaný objem investic je výrazně vyšší než dosavadní plán, který počítal do roku 2020 s investicí do elektrických vozů v objemu 4,5 miliardy USD. Loni v říjnu generální ředitel Fordu Jim Hackett investorům řekl, že automobilka sníží v příštích pěti letech náklady o 14 miliard USD a přesune kapitálové investice ze sedanů a spalovacích motorů do rozvoje nákladních vozů a elektrických a hybridních aut.

Ze 40 modelů jich má být 16 plně elektrických. Zbývající budou hybridy s dobíjením z elektrické zásuvky. Ford nyní v USA nabízí v elektrické verzi jen svůj model Focus.

Agresivní plány na rozšíření nabídky elektrických vozidel už představily konkurenční automobilky General Motors, Toyota Motor a Volkswagen. Přední světoví výrobci aut tak reagují částečně na tlak regulátorů v Číně, Evropě a Kalifornii, kteří požadují snížení emisí oxidu uhličitého z fosilních paliv, uvedla agentura Reuters. Automobilky jsou rovněž pod tlakem úspěchu modelů výrobce elektrických aut Tesla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů