Úterý, 19. března 2024

Skládka na Pelhřimovsku dál hoří. Firma už s provozem nepočítá

Skládka na Pelhřimovsku dál hoří. Firma už s provozem nepočítá

U požáru skládky na okraji Nové Cerekve, která začala hořet 7. ledna, stále zasahuje osm velkoobjemových hasičských stříkaček, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. Materiál, který neshořel, je vyvezený na poli. "Do měsíce ho odvezeme, pak zde ukončíme svůj provoz," řekl ČTK zástupce firmy Silva CZ Vladislav Šarudi.

Areál patří firmě Silva CZ, která pro společnost Kronospan zajišťuje nákup materiálu a logistiku. U Nové Cerekve měla na ploše 1,6 hektaru uskladněný rozdrcený dřevěný materiál původem z ČR. Podle Šarudi šlo především o palety a stavební dřevo. "Dřevotřískové drti bylo na hromadě jen do 10 procent," uvedl Šarudi. Podle něj byla většina materiálu před ohněm uchráněna a skončí ve výrobě.

Likvidace požáru si vyžádala nasazení profesionálních, dobrovolných i podnikových hasičů. Těžká technika rozhrnovala hromadu tak, aby se mohla voda dostat k centru požáru. Po několika dnech požáru byl zkontrolován stav ovzduší a vody v nedalekém potoce, která byla kontaminována. "Bylo to jen mírné znečištění vodou, která šla z požářiště do potoka," řekla Musilová. Zhoršení kvality ovzduší měření neprokázalo.

Podmínky skladování kontrolovala také Česká inspekce životního prostředí. Podle Jana Panského, ředitele oblastního inspektorátu z Havlíčkova Brodu, žádné pochybení firmy nezjistila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů