Úterý, 19. března 2024

Hranice: První flotila elektrobusů v MHD

Hranice: První flotila elektrobusů v MHD

Šestice nových elektrobusů byla ve čtvrtek 19 října předána do užívání hranické městské hromadné dopravy. Hranice se tak staly prvním městem v zemi, které u městské hromadné dopravy kompletně přešlo na elektropohon. Ani jinde v Evropě ale dosud neexistuje systém MHD, který by byl kompletně obsluhován vozidly na elektrický pohon. To z Hranic dělá první město s plně elektrifikovanou MHD v Evropě.

Elektrobusy byly ve čtvrtek slavnostně předány do užívání a předvedeny hranickým občanům. Předání se účastnila řada významných hostů, kromě starosty města Jiřího Kudláčka a místostarosty Ivo Lesáka například senátorka Jitka Seitlová, hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, náměstek primátora Přerova Pavel Košutek, starosta Lipníka nad Bečvou Miloslav Přikryl, za provozovatele MHD generální ředitel skupiny 3ČSAD Tomáš Vavřík, za výrobce generální ředitel společnosti SOR Libchavy Jaroslav Trnka a Jan Klepiš, za ČSOB, která zajištuje bezkontaktní placení jízdného. Autobusy slavnostně pokřtil hranický farář a děkan pan Jiří Doležel.

Městské autobusy v Hranicích by dohromady za rok dokázaly šestkrát objet celou zeměkouli - najedou totiž více než 250 000 km. Jejich naftové motory tak představují podstatnou zátěž pro kvalitu ovzduší ve městě. Nově je na devíti městských linkách proto nahradí celkem šest elektrobusů v zeleno-bílých barvách. Produkce škodlivého oxidu uhličitého v ulicích se tím sníží o 200 tun ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů