Úterý, 19. března 2024

Praha - místa pro dobíjecí stanice elektromobilů vyjdou na 28 milionů Kč

Praha - místa pro dobíjecí stanice elektromobilů vyjdou na 28 milionů Kč

Vybudování infrastruktury pro 59 dobíjecích stanic pro elektromobily v Praze vyjde na 27,7 milionu korun. ČTK to dnes řekli zástupci městské společnosti Operátor ICT. Firma na přelomu ledna a února předloží vedení města ke schválení tendr na výběr stavebníka základů, na kterých budou stanice vybudovány. Infrastruktura má být hotova v roce 2019. Základny město následně pronajme vybraným provozovatelům. V Praze je nyní asi stovka dobíjecích míst.

Devět základů pro středně rychlé nabíjecí stanice bude na současných záchytných parkovištích a 50 základů pro rychlé nabíjení na frekventovaných místech Prahy. "Nyní probíhají projekční práce. Poté, co bude vypsána zakázka na prvních osm stanic, bude následovat v průběhu roku velká stavební zakázka na zbylých 51 stanic," řekl Jan Černý z Operátora ICT. S vítězem by měla Praha uzavřít rámcovou smlouvu.

Připravené základny pro elektrostanice budou v tendru pronajaty soukromým provozovatelům. Přesné podmínky pronájmu Operátor ICT připravuje. Podoba stanic by měla být jednotná a splňovat několik požadavků. Stanice budou barevně sladěné s parkovacími automaty a nebudou na nich reklamy. Podobu bude ještě operátor projednávat s památkáři.

Fungování dokončených dobíjecích stanic by mělo být sledováno a po roce vyhodnoceno. Jak se bude jejich počet rozvíjet dál, zatím není rozhodnuto. "Data budeme vyhodnocovat, ale nemyslím si, že 59 bude konečný počet," řekl Černý.

Pražští zastupitelé loni v červnu schválili přidělení 950.000 korun radnici druhé městské části na vybudování tří dobíjecích stanic pro elektromobily. Část svého vozového parku chce vyměnit za elektromobily dopravní podnik, který Praha vlastní.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů