Úterý, 19. března 2024

Komisař Vella zve ČR a další státy kvůli špatné kvalitě vzduchu

Komisař Vella zve ČR a další státy kvůli špatné kvalitě vzduchu

Česká republika a dalších osm zemí Evropské unie budou mít možnost na konci měsíce prokázat, že udělaly dodatečné kroky k dodržování limitů znečištění ovzduší. Ministry životního prostředí těchto států evropský komisař Karmenu Vella pozval do Bruselu na 30. ledna.

Pozváni jsou zástupci Česka, ale také Německa, Španělska, Francie, Itálie, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Británie. Kvůli nedodržování limitů znečištění by tyto země mohly ze strany komise čelit řízení pro porušování unijní legislativy.

Podle komisaře Velly vedly ke svolání schůzky tři důvody. "Ochrana občanů. Jasné ujištění, že pokud se situace kolem kvality vzduchu nezlepší, bude to mít právní důsledky. A také připomenout státům, že by to byl krok na konci dlouhého, možná až příliš dlouhého, období nabídek pomoci, rad a varování," poznamenal komisař v dnešní tiskové zprávě.

Komise chce s těmito devíti státy spolupracovat a pomoci jim splnit limity, které se samy zavázaly dodržovat a kterých měly dosáhnout v letech 2005 a 2010. Týkají se klíčových znečišťujících látek jako je oxid dusičitý (NO2) či prachové částice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů