Pátek, 19. dubna 2024

Obce se bojí zvýšení poplatku za skládkování, zatížil by rodiny

Obce se bojí zvýšení poplatku za skládkování, zatížil by rodiny

Starostové měst a obcí se obávají razantního zvýšení poplatků za uložení odpadu na skládku. Se zvýšením počítá návrh nového odpadového zákona, podle Sdružení místních samospráv (SMS ČR) se ale chystá poslanecký návrh, který ho v tom předběhne. Na rozdíl od vládního návrhu, který obce mohou připomínkovat, poslanecký návrh jim připomínky neumožní. Starostové se obávají toho, že tímto způsobem je zákonodárci zcela obejdou a prosadí novelu, která výrazně finančně zatíží obce, a tím i rodiny. Sdružení, ke kterému se hlásí téměř 1300 obcí a měst, to uvedlo v dnešní tiskové zprávě.

Podrobnosti k poslaneckému návrhu ani to, kdo ho chystá, sdružení nesdělilo. Ministerstvo životního prostředí na dotaz ČTK uvedlo, že se k situaci vyjádří, "pokud bude údajný poslanecký návrh předložen".

Poplatek za skládkování je v současnosti 500 korun za tunu, ministerstvo životního prostředí ho ale hodlá zvýšit na 2000 korun. Důvodem je postupná příprava na rok 2024, kdy začně platit zákaz skládkování. Tento záměr ministerstvo formulovalo v návrhu nového odpadového zákona, který v uplynulém volebním období předložilo vládě. Dál se zákon nedostal, ministerstvo ho hodlá letos předložit znovu.

Obce návrh kritizovaly, podle nich silně zatíží původce odpadů, to je obce a města, a potažmo i rodiny. Podle sdružení návrh neprošel opakovaně legislativní radou vlády. "Jedním z hlavních důvodů byla absence dostatečné analýzy ekonomických dopadů na obce a města a analýzy nezbytnosti navrhovaného zdražení," uvedlo sdružení.

Nyní se starostové obávají toho, že vznikl poslanecký pozměňovací návrh, který je zcela obejde. Na rozdíl od vládního návrhu u něj totiž není rozsáhlé připomínkové řízení, do kterého by se obce mohly zapojit. "Zákon o odpadech tímto může být změněn bez možnosti otevřeného veřejného připomínkování, bez jakékoli analýzy dopadů na obce a města, i bez možnosti vypořádání připomínek," uvedl Karel Ferschmann, předseda pracovní skupiny pro životní prostředí SMS ČR. Podle něj hrozí to, že v případě schválení návrhu budou obce nucené zdražovat odpadové hospodářství pro své obyvatele.

Chystané zdražení kritizuje také Česká asociace odpadového hospodářství, která sdružuje firmy nakládající s odpady, které pokrývají 65 procent trhu. Navýšení poplatku na 2000 korun podle jejích zástupců není dostatečně odůvodněno. Podle ředitele asociace Petra Havelky by k odlivu odpadů ze skládek posloužilo už zvýšení na 700 korun. Jak asociace, tak sdružení samospráv tvrdí, že částka 2000 korun je vytvořena záměrně tak, aby prodražila všechny ostatní způsoby nakládání s odpady "na úroveň nákladů na výstavbu spaloven a spalování odpadu". Ministerstvo životního prostředí se proti těmto závěrům už dříve ohradilo, chystaná opatření podle něj mají připravit obce a firmy na zákaz skládkování a přeorientovat se na "chytřejší" způsoby nakládání s odpady, jako je třídění, recyklace či materiálové využití.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů