Úterý, 19. března 2024

Červený varovný signál z OSN

Červený varovný signál z OSN

Generální tajemník OSN Antonio Guterres zveřejnil na počátku nového roku 2018 krátké video, v němž varuje svět před jadernou válkou a vyzývá lidstvo k jednotě.

,,Když jsem se před rokem ujal funkce generálního tajemníka OSN, vyzýval jsem, aby se rok 2017 stal rokem pro mír. Vývoj se však, bohužel, ubíral opačným směrem," řekl Guterres hned v úvodu svého novoročního poselství. ,,Na nový rok 2018 nevydávám apel, ale varování - červený varovný signál pro náš svět".

Antonio Guterres upozorňuje, že současné konflikty se dále prohlubují a navíc se objevují nová nebezpečí. Zdůrazňuje své vážné obavy z možného použití jaderných zbraní.

Další nebezpečí podle jeho slov přináší klimatická změna, která ,,postupuje rychleji, než jsme schopni na ni reagovat".

Přes snahy OSN rostou nadále mezi obyvateli naší planety nerovnosti. ,,Jsme svědky děsivých případů porušování lidských práv. Nacionalismus a xenofobie se stupňují", varuje Guterres.

Za jediné možné řešení stávající katastrofální situace považuje sjednocení. ,,Jsem přesvědčen, že svět může být bezpečnější. Je možné zastavit konflikty, překonat nenávist a ubránit společné hodnoty. Jedinou cestou je udělat to společně."

V závěru svého varování nabádá všechny světové lídry k novoročnímu předsevzetí ,,snížit rozdíly, urovnat rozpory, obnovit důvěru a svést lidi dohromady pro společné cíle." Apeluje, že budoucnost lidstva závisí na jednotě nás všech.

Pro řízenou a regulérní migraci

Bývalý portugalský premiér, šéf sociální demokracie a předseda Socialistické internacionály Antonio Guterres přišel do funkce generálního tajemníka OSN z postu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), který vykonával od roku 2005. Jednou z jeho nejvyšších priorit je i nadále prosazování solidarity s uprchlíky na celém světě.

U příležitosti Mezinárodního dne migrantů 18. prosince 2017 vydal apel, aby byl oceněn přínos existujících 258 milionů migrantů na celém světě a abychom si uvědomili jejich nasazení a elán. Zdůraznil jejich ekonomický, sociální i kulturní přínos pro hostitelské země.

,,Změna klimatu, demografie, nestabilita, rostoucí nerovnost a naděje na lepší život i nenaplněná poptávka pracovního trhu, to vše jsou důvody, že migrace s námi zůstane i dál," uvedl ve svém prohlášení. Řízení migrace podle jeho slov vyžaduje potřebu efektivní mezinárodní spolupráce tak, aby se její přínos projevil všude, jako i ochranu lidských práv migrantů. V této souvislosti poukázal na Agendu 2030 pro udržitelný rozvoj.

Jedním z nejdůležitějších závazků, který by měl být přijat v roce 2018 je ,,Globálního kompaktu (společného plánu) pro bezpečnou, řízenou a regulérní migraci", ke kterému se v loňském roce zavázali lídři členských států OSN.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů