Úterý, 19. března 2024

Mezinárodní ocenění za životní prostředí letos získal projekt bojující proti chudobě a odlesňování

 Celosvětové prestižní ocenění za životní prostředí - Energy Globe Award - získal v íránském hlavním městě Teherán program Trees4School z Ugandy...

Mezinárodní ocenění za životní prostředí letos získal projekt bojující proti chudobě a odlesňování

Jeho hlavním přínosem je to, že bojuje proti nezaměstnanosti i chudobě a zároveň řeší mohutné odlesňování. Trees4School uspěl v konkurenci 6 000 projektů z celého světa.

Mohutné odlesňování je aktuálně velkým problémem Ugandy. Jeho vlivem dochází k celkovému zhoršení klimatu. Prostřednictvím různých dotačních programů mají mladí absolventi v Ugandě možnost zapojit se do tréninku, který je naučí podnikatelským dovednostem, dá jim pracovní prostor a pomůže získat prvotní kapitál pro projekty, jež je později uživí. Programy tak bojují proti chudobě a podporují výsadbu stromů, jež je jednou z hlavních podnikatelských aktivit absolventů.

Zájemci, kteří se do programů zapojí, mohou rozvíjet svá podnikání na poli zemědělství. Hlavní inovace projektu Trees4School spočívá v tom, že k prodeji a nákupu výsledků pěstební činnosti pomáhá nový software MOBFiT. Ten sdružuje informace o jednotlivých zemědělcích a jejich produktech a předává je kupujícím, kteří si podle nich vybírají své dodavatele.

Kromě hlavní kategorie určila porota vítěze také v kategoriích Země, Oheň, Voda, Vzduch a Mládež. Ocenění v kategorii Země si odnesl projekt za obnovení nádherné krajiny jednoho z nejchudších horských údolí v Afghánistánu, jež vlivem dlouholetých konfliktů utrpěla značnou erozí půdy.

V kategorii Oheň nejlépe uspěl indický projekt, který za pomoci solární energie, parních varných systémů, sběru dešťové vody a bioplynových stanic značně snižuje ekologickou stopu po vaření rezidenční školy KISS pro 12 000 studentů.

O první místo v kategorii Voda se dělí hned dva projekty. Porota ocenila Integrovaný vodohospodářský plán komplexu Sarcheshmeh v Íránu a systémy filtrace vody na bázi reversní osmózy, které poskytují čistou pitnou vodu lidem postiženým chronickým onemocněním ledvin na Srí Lance.

Rakouská pošta poté získala ocenění v kategorii Vzduch za to, že snížila svou ekologickou stopu nahrazením konvenčních vozidel elektrickými vozidly. Tím snižuje emise CO2 a zabraňuje i emisím škodlivých výfukových plynů.

Veřejná kontaktní místa environmentálního vzdělávání na Novém Zélandě zaměřující se na dopady nadměrného používání plastů pak uspěla v kategorii Mládež.

,,Projekty z celého světa bojující za ekologii jsou velkou motivací také pro české soutěžící. Do tuzemského kola soutěže E.ON Energy Globe se každoročně hlásí více projektů a mnoho z nich má velký úspěch i v zahraničí," popisuje Vladimíra Glaserová z organizačního týmu soutěže E.ON Energy Globe.

Odborná porota uděluje mezinárodní cenu od roku 1999. Soutěže se účastní více než 178 zemí. Každá přichází s inspirativními projekty, které si kladou za cíl lépe využívat energie a šetřit přírodu. Mezi soutěžícími se pravidelně objevují i české projekty, a to díky tuzemské verzi soutěže, která má pod taktovkou společnosti E.ON již desetiletou tradici.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 1 500 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů