Čtvrtek, 28. března 2024

Kaly uložené ve Vratimově zlikvidují firmy SUEZ a AVE CZ

Kaly uložené ve Vratimově zlikvidují firmy SUEZ a AVE CZ

Zhruba 7000 tun materiálu z lagun po chemičce Ostramo, který je přes šest let uskladněn v areálu bývalých papíren ve Vratimově u Ostravy, zlikviduje sdružení firem SUEZ Využití zdrojů a AVE CZ odpadové hospodářství. Rozhodla o tom dnes rada Moravskoslezského kraje na základě doporučení komise, která hodnotila nabídky podané ve výběrovém řízení. Zakázka přijde bez DPH na 32 milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Materiál by mohl být z Vratimova odstraněn v letošním roce.

"Jsem rád, že se kauza kolem vratimovských kalů přestala točit v optice 'kdo za to může, či nemůže' a přesunula se do řešení, kdo kaly odstraní a kdy. Letitá zátěž, která znečišťuje ovzduší prachem a obtěžuje i zápachem, zmizí," uvedl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Neúspěšní uchazeči o zakázku mohou do 15 let proti rozhodnutí vznést námitku. Smlouvu na likvidaci kalů kraj uzavře až poté, co uplyne stanovená lhůta, nebo budou námitky vypořádány. Likvidaci materiálu zaplatí z 80 procent dotace ze Státního fondu životního prostředí, kraj ze svého rozpočtu doplatí zbývajících 20 procent.

"Jsem přesvědčena, že obě zmíněné společnosti, které na našem území dlouhodobě podnikají v oblasti nakládání s odpady, mají vybudované silné a hlavně stabilní zázemí, jsou dobrým předpokladem k tomu, aby vše proběhlo v souladu s legislativou bez negativních dopadů na zdraví obyvatel a životního prostředí," uvedla hejtmanova náměstkyně Jarmila Uvírová (ANO).

Materiál navezly do Vratimova v letech 2010 a 2011 soukromé firmy. Uskladněn tam je zřejmě nelegálně, navíc se dosud nepodařilo určit, komu vlastně patří. Na vytěžení kalů z lagun se podílelo několik firem, k palivu vyrobenému z nebezpečných odpadů se ale žádná nehlásí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů