Úterý, 19. března 2024

Odborníci z Indie mají zájem o český projekt mokřadní střechy

Dům Michala Šperlinga s mokřadní střechou zaujal na světovém vyhlášení Energy Globe Award...

Odborníci z Indie mají zájem o český projekt mokřadní střechy

O mezinárodní prestižní ocenění za životní prostředí bojovaly v lednu v íránském Teheránu projekty z více než 140 zemí z celého světa. Přestože český vítěz E.ON Energy Globe Michal Šperling bude ve světovém klání soutěžit až příští rok, o jeho projekt už nyní projevili zájem indičtí odborníci.

,,Írán je úžasná země se spoustou vzdělaných lidí a zajímavou historií, takže jsem moc rád, že jsem měl možnost se finále účastnit. Organizátoři navíc celou akci pojali tak, že jsme měli prostor jak pro seznámení se s jednotlivými projekty, tak i navázání kontaktů s účastníky. Zejména setkání s odborníky z Indie mohu hodnotit velmi pozitivně a jsem zvědavý na to, jak se jim podaří můj projekt uchopit," chválí akci Šperling.

Díky jeho projektu domu s mokřadní střechou tak zřejmě budou moci Indové pěstovat na střechách svých domů zeleninu. Mokřadní střecha totiž dokáže kromě čištění odpadní vody zajistit také ideální podmínky pro pěstování rostlin. Pro kořenovou čističku přitom mohou Indové použít stejné rostlinky, jaké má Michal Šperling na střeše svého pasivního domu v Praze na Letné. Zástupcům z Indie prozradil své know-how týkající se kořenových čističek a nabídl odbornou spolupráci na jejich výstavbě.

Kořenová čistička na střeše domu plní hned několik funkcí. Dokáže tepelně stabilizovat obydlí, chránit střechu před UV zářením, a především čistit odpadní vodu. Ta se pak používá na splachování nebo zalévání, a obyvatelé domu s mokřadní střechou tak mohou ušetřit až polovinu nákladů na vodu.

Právě tyto funkce zaujaly zástupce Ústavu sociálních věd Kalinga z Indie, kteří jsou zároveň vítězem Energy Globe Award v kategorii Oheň (oficiální kategorie světového kola soutěže - pozn. redakce). Jejich cílem je postupné snižování ekologické zátěže na rezidenční škole KISS, jež slouží více než 12 000 studentů. Energii potřebnou pro vaření jim místo palivového dříví nebo plynu zajišťuje bioplyn a solární systém.

,,Celá akce v Teheránu měla neopakovatelnou atmosféru. Během vyhlášení i mimo něj jsme měli možnost seznámit se s řadou inspirativních projektů. Ze spolupráce Michala Šperlinga s Ústavem sociálních věd Kalinga jsme nadšení," dodává Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON, která soutěž v tuzemsku organizuje.

Podle Šperlinga byla návštěva tohoto ročníku prospěšná i z hlediska nabírání zkušeností z prezentací vítězných projektů. Projekt pasivního domu s mokřadní střechou totiž bude usilovat o stupně vítězů celosvětové Energy Globe Award v příštím roce.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2000 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů