Úterý, 19. března 2024

Číslo týdne: Třetinu německé elektřiny loni vyrobily obnovitelné zdroje. U nás jen 11%

Číslo týdne: Třetinu německé elektřiny loni vyrobily obnovitelné zdroje. U nás jen 11%

Právě třetinu (33,1 %) elektřiny loni v Německu vyrobily obnovitelné zdroje. Podíl obnovitelné produkce na domácí spotřebě je ještě vyšší (36,5 %), protože Německo je významným vývozcem elektřiny. Obnovitelné zdroje se tak významně přiblížily výrobě elektřiny z uhlí, která pokrývá celkem 37 % německé produkce (černé a hnědé uhlí dohromady). Roční výroba německých obnovitelných zdrojů dosáhla 216 terawatthodin, což je víc než dvouapůlnásobek roční výroby všech elektráren u nás.

Nejvýznamnějším zdrojem obnovitelné elektřiny zůstávají v Německu větrné elektrárny pokrývající 16 % celkové výroby, následované zdroji na biomasu (7 %) a solárními elektrárnami (6 %). Za pozornost stojí skutečnost, že spotřeba elektřiny v Německu od dosažení maxima v roce 2007 má klesající tendenci. [1]

Česká republika působí v případě výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů jako smutný kontrast k dynamickému Německu. Od roku 2013 u nás výroba obnovitelné elektřiny stagnuje, ačkoli dosáhla jen 11 % na výrobě elektřiny (13 % podílu na domácí spotřebě). Příčinou je absence podpůrného mechanismu, který v různých obměnách používají úspěšné země. Novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou nyní chystá ministerstvo průmyslu a obchodu, je šancí, jak se k úspěšným zemím přiřadit.

Letos máme velkou příležitost stagnaci obnovitelných zdrojů překonat. Návrh aktuálně zpracovávaný na ministerstvu průmyslu bude prakticky jistě obsahovat obnovení podpory pro nové projekty. Hnutí DUHA prosazuje, aby návrh odrážel poslední zkušenosti z evropských zemí. To znamená, že pro velké projekty má být postaven na systému aukcí, v nichž vítězí investor, který vystačí s nejmenší podporou. Malé projekty mají mít v souladu s evropskými pravidly nárok na výjimku z aukcí a na podporu zeleným bonusem podle stávajícího schématu pro zdroje postavené do roku 2013.

Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

,,Německo s třetinovým podílem obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny není v jejím rozvoji žádnou výjimkou. Velká Británie, Japonsko, Spojené státy a Čína investují do obnovitelných zdrojů ještě víc peněz než naši západní sousedé. Výjimečná je naopak česká stagnace tohoto čistého odvětví budoucnosti. U nás se obnovitelné zdroje podílejí na výrobě elektřiny pouhými 11 procenty."

,,Nová pravidla, která opět umožní výstavbu obecních větrných elektráren nebo regionálních bioplynových stanic na likvidaci biologicky rozložitelných odpadů, nás mohou vrátit na čistou obnovitelnou cestu, po které jdou prakticky všechny vyspělé státy. Jde o to, aby ministerstvo průmyslu, které nyní chystá nový zákon o podporovaných zdrojích energie, tuto šanci konečně využilo."


Novinky a zajímavosti ze světa energetiky najdete každý týden na stránce www.cislotydne.cz

Poznámky:

[1] https://energytransition.org/2018/01/german-energy-consumption-2017/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů