Pátek, 29. března 2024

Malešickou spalovnu čeká výměna kotlů za 2,8 miliardy Kč

Malešickou spalovnu čeká výměna kotlů za 2,8 miliardy Kč

V březnu začne obnova technického vybavení spalovny v Malešicích. Výměna čtyř kotlů, které jsou po 20 letech nepřetržitého provozu na konci své životnosti, bude trvat do začátku roku 2022. Náklady na výměnu zařízení jsou ve výši 2,8 miliardy korun, informovala dnes novináře radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Vlastníkem spalovny, s oficiálním názvem Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO), jsou Pražské služby.

"Není potřeba dělat technologické změny. Jednotlivé komponenty jsou však na konci životnosti a bez jejich rekonstrukce by ZEVO nebylo schopno plnit zadané ekologické a ekonomické požadavky. Obnovu spalovacího systému a parního kotle se zajistí bezpečnost a kontinuita spalování směsného komunálního odpadu," uvedl ředitel spalovny Aleš Bláha. Během rekonstrukce bude spalovna v provozu, jen se částečně sníží množství zpracovaného odpadu.

Nové kotle mají mít díky vyspělejší technologii vyšší účinnost, zároveň se sníží množství emisí. Po dokončení výměny v roce 2022 se může množství spáleného odpadu zvýšit na 330.000 tun ročně. Loni bylo ve spalovně zpracováno a energeticky využito 294.898 tun odpadu.

Tento objem je pro Prahu dostatečný. "Asi by spalovna mohla spalovat i nějaké množství odpadu i z těch okolních obcí a měst, protože ty mají velký problém nyní s tím, že platí nový zákon o odpadech. Oni by od roku 2024 už neměli skládkovat netříděné odpady," řekla ČTK Plamínková.

Po dokončení výměny vybavení dostane spalovna i nový vzhled. Pražské služby připravují architektonickou soutěž, do které chtějí zapojit i veřejnost, na novou podobu budov. Současně bude upraveno i okolí spalovny. Náklady na tuto část rekonstrukce zatím nejsou vyčíslené.

Pražané za minulý rok vyprodukovali 304.325 tun směsného a tříděného odpadu. V popelnicích na směsný komunální odpad skončilo 250.198 tun, zbývajících 54.127 tun lidé vyhodili do kontejnerů na tříděný odpad. V Praze sváží odpad kromě Pražských služeb také firmy AVE.CZ, IPODEC - ČISTÉ MĚSTO a KOMWAG.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů