Čtvrtek, 28. března 2024

V Žatci opět budou sběrové soboty,pomáhají bránit černým skládkám

V Žatci opět budou sběrové soboty,pomáhají bránit černým skládkám

V Žatci budou i v letošním roce pokračovat takzvané sběrové soboty. Čtyři soboty v roce mají obyvatelé Žatce možnost odkládat odpad do kontejnerů přistavených v blízkosti svého bydliště. V roce 2017 se v rámci sběrových sobot odvezlo 279,5 tun směsného komunálního odpadu a přes 24 tun objemného odpadu, informoval dnes v tiskové zprávě mluvčí žatecké radnice Tomáš Kassal.

"Sběrové soboty mají význam hlavně v tom, že občané se mají možnost zbavit především 'kusového' odpadu, který často odkládají ke kontejnerovým stáním, čímž se zbytečně průběžně navyšují náklady na likvidaci. Má to mít i výchovný charakter, kdy se snažíme tímto způsobem trochu eliminovat vznik černých skládek," uvedla Martina Donínová z žateckého městského úřadu. Obyvatelé Žatce zároveň například staré skříňky nebo nefunkční elektrozařízení nemusejí odvážet do sběrného dvora.

Zkušenosti minulých let podle Kassala ukazují, že nejvíce vytížený je vždy první termín sběrové soboty, který je na jaře, a třetí termín po letních prázdninách. Kontejnery nechává město přistavit jak přímo v Žatci, tak i jeho místních částech. Letos přibude jedno nové místo, kde bude kontejner přistavený. "Na opakované žádosti občanů přibude navíc stanoviště velkokapacitního kontejneru ve Svatováclavské ulici. Další žádost ze strany občanů v Kadaňské ulici jsme museli zamítnout z důvodu nevhodného umístění kontejneru s ohledem na narušení běžné dopravy na komunikaci," doplnila Světlana Janegová Tököliová, která má na žatecké radnici na starosti odpady.

Trasy a jednotlivá místa, kde jsou velkoobjemové kontejnery přistavené, najdou lidé vytištěné v infocentru žatecké radnice nebo jsou ke stažení na internetových stránkách města v záložce odpadové hospodářství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů