Úterý, 19. března 2024

Jablonečané mohou od března žádat o kompostéry, je jich 1200

Jablonečané mohou od března žádat o kompostéry, je jich 1200

Obyvatelé Jablonce nad Nisou budou moci od 1. března požádat město o zapůjčení kompostéru. Radnice jich má k dispozici 1200, na jejich pořízení získala dotaci. Díky tomu jsou pro obyvatele města kompostéry zdarma. Zájemci o ně mohou žádat elektronicky prostřednictvím formuláře na stránkách města www.mestojablonec.cz, ale také osobně na informačním středisku magistrátu. O rozdělení kompostérů bude rozhodovat los, řekl dnes ČTK náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

"Dlouho jsme přemýšleli, jak to mezi lidi spravedlivě rozdělit, a nakonec jsme rozhodli, že budeme do 31. března shromažďovat žádosti a pak budeme losovat. Pokud bychom měli převis, tak vylosujeme těch 1200 a ostatní budou mít smůlu," řekl Vele. Pokud ale bude zájem velký, není podle něj vyloučeno, že radnice přikoupí další kompostéry ze svého. "Protože vnímám, že likvidace bioodpadu je v současné době velký problém," dodal.

Jablonec se rozhodl od letošního roku rozšířit možnost třídění biologického odpadu. Dosud ho obyvatelé museli vozit do sběrných dvorů nebo čekat na velkoobjemové kontejnery, které radnice přistavuje čtyřikrát do roka. "Požádat zapůjčení kompostéru mohou jak fyzické osoby, tak například družstva či společenství vlastníků," řekl Vele. Ve městě přibude i pět velkých kontejnerů na bioodpad. Na projekty za 6,4 milionu korun získala radnice 85 procent z ministerstva životního prostředí.

Povinnost zajistit vedle sběru papíru, plastů a skla také třídění biologicky rozložitelných odpadů mají města a obce od roku 2015. Odhaduje se, že biologicky rozložitelné odpady tvoří kolem 40 procent hmotnosti komunálních odpadů, v minulosti ale většinou končily na skládkách a ve spalovnách. Jablonecká radnice plánuje také vybudování vlastní kompostárny v nevyužitém areálu Jablonecké energetické na Brandlu. Ten by měl v budoucnu sloužit pro sběr a zpracování odpadu. "Připravujeme rozvojový projekt, v areálu by se měl odpad třídit a zpracovávat, případně kompostovat," dodal náměstek primátora.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů