Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj Vysočina: Sběrová soutěž Recyklobraní

Kraj Vysočina: Sběrová soutěž Recyklobraní

Celkem 100 škol v Kraji Vysočina se v první polovině letošního roku zapojilo do soutěže RECYKLOBRANÍ ve sběru použitých baterií. Podařilo se jim vybrat a k recyklaci předat 7 111 kg baterií. Nejúspěšnější školou v kraji byla ZŠ a MŠ Lhotky z Velkého Meziříčí, ve které odevzdali 7,03 kg baterií na žáka. V absolutním množství vybraných baterií zvítězila škola ZŠ nám. Svobody z Pacova, která celkem odevzdala 751 kg baterií. Soutěž podpořil Kraj Vysočina ve spolupráci s neziskovou společností ECOBAT. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání odměn nejlepším školám proběhlo dnes v rámci Dne kraje Vysočina na Masarykově náměstí v Jihlavě.

V Kraji Vysočina se třídění a recyklaci baterií daří. Loni bylo v kraji na jednoho obyvatele odevzdáno 200 gramů baterií, což je jeden z nejlepších krajských výsledků v celé republice. Velmi příznivý je i meziroční nárůst - ve srovnání s rokem 2015 se vloni vybralo o 44 % baterií více. K těmto pozitivním číslům výrazně přispívá i aktivní přístup Krajského úřadu Kraje Vysočina. ,,Je pro nás důležité, abychom chránili životního prostředí, kam třídění odpadů včetně baterií neodmyslitelně patří, a vedli k tomu i obyvatele kraje," říká Ing. Bc. Martin Hyský, radní pro životní prostředí a zemědělství úřadu Kraje Vysočina a dodává: ,,V září například dostanou všichni prvňáci do kufříku sběrnou krabičku ECOCHEESE, aby mohli doma s rodiči shromažďovat vybité baterie a pak je nosit na sběrná místa. A připravujeme i další akce."

Kraj Vysočina cílí na vzdělávání ve školách. Ve spolupráci s Recyklohraní, o.p.s., v rámci projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět, už v letošním roce podpořil realizaci výjezdního výukového programu Recyklace hrou na 15 základních školách kraje, do kterého se zapojilo celkem 99 tříd a zúčastnilo 1 770 žáků. Na podzim se budou konat, také ve spolupráci se společností Recyklohraní, 2 speciální semináře pro pedagogy zabývající se environmentální výchovou na školách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů