Středa, 1. května 2024

Europoslanec Poc představil během prestižní konference o čistých technologiích v Bruselu úspěšnou českou inovaci

Europoslanec Poc představil během prestižní konference o čistých technologiích v Bruselu úspěšnou českou inovaci

Jednou z klíčových technologií v kontextu Energetické unie je ukládání energie. Vývoj a výroba baterií tak hrají strategickou úlohu v probíhajícím přechodu na čistou mobilitu a čisté energetické systémy. Je potřeba vytvořit trh a konkurenceschopné výrobní řetězce, které podpoří růst, zaměstnanost a investice v celé Evropě. Europoslanec Pavel Poc (ČSSD) pozval do Evropského parlamentu své kolegy, zástupce členských států EU i evropského průmyslu, aby řešili budoucnost evropského bateriového průmyslu s místopředsedou Evropské komise pro energetickou unii Marošem Šefčovičem. Poc také v Parlamentu představil průkopnický inovativní český produkt CES BATTERY BOX.

V minulém roce založil místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič Evropskou bateriovou alianci (#EUBatteryAlliance), iniciativu vedenou průmyslem, která má za cíl rozšířit výrobu baterií v Evropě a zlepšit konkurenceschopnost průmyslu EU v tomto strategickém odvětví. Jejím úkolem je propojit příslušná průmyslová odvětví s evropskými institucemi a zainteresovanými členskými státy. Pavel Poc chce takové snahy podpořit i v rámci Evropského parlamentu, a to založením neformální skupiny poslanců a ,,přátel baterií" (#FriendsOfBatteryGroup). ,,Cílem konference bylo přenést tuto iniciativu také na půdu Parlamentu a dále zkoumat možnosti jak posunout společný program dopředu Jde o strategickou iniciativu, a to jak z hlediska posílení soběstačnosti v energiích tak pokud jde o pozici Evropy na světovém trhu," myslí si Poc.

Na pozvání dr. Poce představila účastníkům konference česká firma OIG power svůj inteligentní hybridní systém baterií umožňující domům a budovám integrovat výrobu energie z obnovitelných zdrojů, skladovat a optimalizovat její distribuci v rámci objektu. Poc k demonstrovanému zařízení říká: ,, Je to unikátní zařízení, žádná z použitých technologií není sama o sobě nová, ale naprosto unikátní je jejcih spojení do jednoho celku. My Češi jsme v takových řešeních prostě mistři. Navíc to už není žádná teoretická chiméra, zařízení je na trhu." a dodává: "Bez skutecně chytrého a efektivního ukládání energie nemá debata o obnovitelných zdrojích mnoho smyslu. Na rozvoji této oblasti se musí podílet proste všichni, zákonodárci, exekutiva, výzkum i prumysl. Na této akci se ukázalo, že to je možné a žádané." Česká technologická inovace poslouží jako příklad průlomu v oblasti decentralizované energetiky, která otevírá potenciál čisté energie pro běžné uživatele. V případě běžného rodinného domu je totiž možné dosáhnout vysokého stupně nezávislosti na distribuční síti, což znamená nejen významné úspory nákladů na elektřinu, ale také jistotu vlastního napájení v případě výpadku elektrické energie. Systém reaguje na hlavní problém pro vývoj malých solárních zdrojů, což je schopnost ukládat a spotřebovávat energii právě v době, kdy ji potřebujeme, a ne jen když svítí slunce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů