Pátek, 29. března 2024

Británie opět proti proudu - chce dokázat, že jádro v konkurenci s dalšími zdroji energie obstojí

Británie opět proti proudu - chce dokázat, že jádro v konkurenci s dalšími zdroji energie obstojí

Je to největší staveniště v Evropě zaujímající plochu 250 fotbalových hřišť. Nedaleko Bristolského zálivu v jihozápadní části Anglie se do rozbláceného pole zakously bagry a vyhloubenou zeminu odvážejí stotunová nákladní auta. Stavba jaderné elektrárny Hinkley Point C by měla podle plánu přijít na zhruba 20 miliard liber (asi 470 miliard korun). Jde o první projekt, který byl v západoevropské jaderné energetice zahájen po fukušimské havárii v březnu 2011. Příprava staveniště začala už v roce 2015, ale teprve teď se rozbíhá naplno. Ještě loni v říjnu tu pracovaly necelé dva tisíce dělníků, dnes jich je o více než tisíc víc. Se spuštěním dvou bloků po 1600 megawattech se počítá koncem roku 2025.

Jaderná elektrárna, označovaná zkráceně HPC, kterou staví francouzský koncern EDF ve spolupráci s čínskou General Nuclear Power Group (CGN), má podle listu Financial Times klíčový význam pro energetickou bezpečnost Spojeného království. Británie totiž plánuje do roku 2030 vyřadit z provozu všechny uhelné elektrárny a několik dosluhujících jaderných bloků. Dohromady jde o kapacity představující kolem 40 procent celkového instalovaného výkonu britské elektrárenské soustavy. Hinkley Point C současně poslouží jako důležitý test toho, zda je jaderná energetika schopna obstát v konkurenci jak se zemním plynem, tak se zlevňující energií z obnovitelných zdrojů.

"Musíme bojovat, abychom přesvědčili politiky, investory a veřejnost, že jaderná energetika má své místo i v jednadvacátém století," říká Simone Rossi, šéf britské divize EDF. Stejně jako další zastánci jádra věří, že se ve vyspělých západních zemích podaří obnovit důvěru v jadernou technologii, neboť je to jediný možný způsob, jak lze spolehlivě zabezpečit rozsáhlé dodávky "čisté" energie. Tedy bez emisí, jež jsou spojeny se spalováním uhlí a zemního plynu.

Odpůrci výstavby HPC kritizují hlavně to, že britská vláda investorovi zaručila, že po uvedení elektrárny do provozu bude za jednu vyrobenou megawatthodinu dostávat během 35 let cenu 92,50 libry (asi 2640 korun). Velké větrné parky v Severním moři mají ve svých patnáctiletých kontraktech zakotvenu sumu 57,50 libry (1640 korun).

Aby bylo možné nahradit výkon Hinkley Point C, musela by Británie v Severním moři postavit asi 400 téměř dvě stě metrů vysokých stožárů s největšími současnými větrnými turbínami, které mají jednotkový výkon 8 MW. Největší větrný park na světě, který byl loni uveden do provozu nedaleko Liverpoolu na 40 čtverečních kilometrech mořské oblasti Burbo Bank, má 32 těchto větrníků. V provozu by měl být 20 až 25 let zatímco předpokládaná doba provozu dnes budovaných jaderných elektráren je minimálně 40 let, v případě HPC je plánovaná životnost dokonce 60 let. Kromě toho větrné parky na moři využívají svůj instalovaný výkon v průměru jen ze 40 procent, kdežto jaderné elektrárny dosahují zpravidla až 90 procentního využití.

https://www.ft.com/content/8307c266-066b-11e8-9650-9c0ad2d7c5b5

http://www.world-nuclear.org/information-library/country-profiles/countries-t-z/united-kingdom.aspx

http://www.independent.co.uk/environment/wind-turbines-renewable-energy-power-230000-homes-burbo-bank-extension-lego-liverpool-bay-mhi-vestas-a7747846.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů