Úterý, 19. března 2024

Fiat Chrysler do roku 2022 skoncuje s dieselovými motory

Fiat Chrysler do roku 2022 skoncuje s dieselovými motory

Od roku 2022 už žádné dieselové motory v osobních vozech, takový je podle listu Financial Times plán automobilky Fiat Chrysler. Deník se odvolává na zdroje obeznámené s novou čtyřletou strategií italsko-amerického automobilového koncernu. S plánem, který reaguje na rostoucí náklady na dodržování emisních pravidel a pokles poptávky po naftových pohonech, má firma veřejnost seznámit 1. června.

Výrobce vozů značek Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo a Fiat by se tak stal další automobilkou, která se veřejně zřekla naftových motorů. Že neuvažuje o dalším dieselovém modelu se listu Financial Times loni svěřila japonská Toyota a stejné rozhodnutí oznámila pro svou značku Porsche minulý týden i německá firma Volkswagen.

Naftový pohon evropskému automobilovému průmyslu dlouho dominoval, ale jeho podíl na trhu v poslední době klesá. Na ústupu dieselu se podepsal emisní skandál společnosti Volkswagen, s ním spojená rostoucí politická opozice vůči tomuto typu paliva a plány některých měst na jeho úplný zákaz.

Loni se prodej dieselových vozů v Evropě snížil o osm procent. Podle údajů společnosti Jato Dynamics činil jejich podíl na trhu 43,8 procenta.

Náklady na vývoj nového typu dieselového motoru, který by splňoval přísnější evropská pravila, by se podle odhadů automobilového průmyslu mohly oproti dřívějšku zvýšit až o 20 procent. Nové dražší vozy by pak byly dostupné menšímu množství zákazníků. A to v době, kdy cena konkurenčních původně dražších elektromobilů klesá, připomněl list.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů