Úterý, 19. března 2024

Nejlepší Evropský týden mobility v loňském roce? Uspět může i česká metropole

Nejlepší Evropský týden mobility v loňském roce? Uspět může i česká metropole

Praha, Vídeň a Granada. To jsou finalisté soutěže Evropského týdne mobility (ETM), které včera oznámila Evropská komise. Vítěze poznáme v březnu.

Soutěž ETM představuje místní úřady, které výrazně podporují udržitelnou městskou mobilitu. Tzn. ekologicky šetrnou dopravu, která současně neklade zbytečné nároky na financování (hromadná, pěší nebo cyklistická doprava). Podle nezávislé odborné poroty Praha během ETM 2017 excelovala při vytváření vzájemně prospěšných partnerství s nevládními organizacemi a místními podniky.

Praha je mezi finalisty soutěže ETM v kategorii měst nad 50 tisíc obyvatel. Letos poprvé organizátoři přidali i kategorii měst pod 50 tisíc obyvatel. Další města pak budou usilovat o ocenění v soutěži za plánování udržitelné městské mobility. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční 21. března 2018 v Bruselu.

ETM se koná každoročně ve dnech 16. - 22. září. Města si během něj mohou vyzkoušet alternativy udržitelné dopravy, která přispívá ke snížení emisí oxidu uhličitého, a tím pádem k lepšímu ovzduší.

Ministerstvo životního prostředí je národním koordinátorem ETM. Z Národního programu Životní prostředí míří desítky milionů korun na podporu čisté mobility. Ať už to jsou osvětové projekty, bikesharing ve městech nebo třeba pořízení vozů na alternativní pohon (CNG, plug-in hybrid, hybrid, elektromobil).

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů