Úterý, 19. března 2024

Jaro ožívá již podesáté a vyzývá: Zabezpečte skla!

Jaro ožívá již podesáté a vyzývá: Zabezpečte skla!

Praha, 1. 3. 2018. Venku sice mrzne, až praští, ale přesto Jaro ožívá právě dnes! Jakmile mrazy poleví, je čas začít sledovat postupný přílet ptačích poslů jara - čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy na www.springalive.net! K letošnímu desátému výročí Jaro ožívá máme pro ptáky nachystaný dárek. Společně proměníme neviditelná skla v našem okolí ve viditelná, aby se o ně ptáci nezabíjeli. Výzva ,,Zabezpečte skla!", téma letošního roku, poletí mezi dětmi od školy ke škole, od domu k domu. Šiřte ji a zapojte se i vy, zúčastněte se soutěže o nejlépe zabezpečenou skleněnou plochu. Vše se dozvíte na www.springalive.net.

Více než miliarda ptáků na světě každým rokem hyne na následky nárazu do skla. Protihlukové stěny, moderní prosklené budovy, zastávky, rodinné domy ... V našem okolí se vyskytují stále častěji a ptáci je prostě nevidí. Nechceme, aby ptáci zbytečně umírali, snažíme se plochu zabezpečit. Často ale jedinou siluetou dravce, která nefunguje! ,,Nejnebezpečnější je čisté čiré sklo a plochy, které zrcadlí okolí. Ptáci nechápou, že ten strom v okně není opravdový, ale jen odrazem stromu za ním", vysvětluje Gabriela Dobruská, která Jaro ožívá v České společnosti ornitologické koordinuje. S Jaro ožívá letos ptákům pomůžeme, aby zbytečně neumírali na následky nárazu do skla v našem okolí.

Ale jak? Neviditelná skla, která ptáky zabíjejí, proměníme ve viditelná. ,,Není to nic těžkého, jenom musíme vědět jak na to. A to se dozvíme právě v rámci letošního tématu Jaro ožívá ,,Zabezpečte skla!", dodává Dobruská. Aspoň jedno takové neviditelné sklo určitě ve svém okolí odhalíte, ať už doma, ve škole, v práci nebo kdekoli jinde. Jen nezapomeňte, že pokud sklo není vaše, je třeba domluvit jeho zabezpečení s majitelem! Jak poznáte nebezpečné sklo i jak ho dobře zabezpečit, se dozvíte i v brožuře Ptáci a skla, která je volně ke stažení. Pokud máte zájem o tištěnou podobu, kontaktujte nás na dobruska@birdlife.cz.

A i letos se můžete těšit na soutěž. Jako obvykle se bude odvíjet od letošního tématu. Zabezpečte skla ve svém okolí! Aspoň jedno. Zkuste najít na budově školy nebo i jinde místo, kde se nejvíce zrcadlí okolní stromy nebo kde je vidět skrz budovu, a toto místo zabezpečte. Pošlete nám fotku své realizace před a po na adresu dobruska@birdlife.cz do 10. června 2018. Jak fotografii udělat, abychom ji mohli posoudit, najdete na www.springalive.net. Budeme hodnotit zabezpečení ze dvou hledisek - funkčního i estetického, oceníme zajímavý nápad. A jelikož soutěž je součástí Jaro ožívá, samozřejmou podmínkou zapojení do soutěže je zadání prvního pozorování alespoň jednoho druhu, jehož přílet s Jaro ožívá sledujeme. Výherci se mohou těšit na zajímavé ceny.

Jaro ožívá

Jaro ožívá je mezinárodní projekt organizovaný BirdLife International, světovou organizací na ochranu ptáků, v České republice zastoupený Českou společností ornitologickou. Motivuje děti, jejich učitele a rodiny k aktivní ochraně ptáků, pomáhá pochopit potřebu mezinárodní ochrany stěhovavého ptactva. Klíčovou součástí je webová stránka www.springalive.net, na kterou zadávají svá první pozorování 5 sledovaných druhů děti již z 54 zemí Evropy, Asie a Afriky! Těmito druhy jsou vlaštovka obecná, rorýs obecný, čáp bílý, kukačka obecná a vlha pestrá.

Sídla bezpečná pro ptáky

Problematikou kolizí ptáků se skleněnými plochami a propagací správného způsobu zabezpečování skleněných ploch se zabývá projekt Sídla bezpečná pro ptáky. Moderní technologie pomáhají člověku, ale ptákům často škodí. Patří mezi ně i současné trendy moderní architektury vedoucí k úsporám energie. Při zateplování domů dochází ke ztrátám hnízdních příležitostí ptáků žijících s člověkem v těsném sousedství i zimovišť netopýrů. Na velkých prosklených plochách, které hrají důležitou roli v pasivním vytápění domů, zbytečně hynou ptáci. Projekt Sídla bezpečná pro ptáky proto ukazuje možnosti řešení šetrných rekonstrukcí domů a správné funkční postupy při zabezpečování skel proti kolizím s ptáky. Více podrobností se dozvíte na stránkách www.birdlife.cz/sidla-bezpecna-pro-ptaky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů