Úterý, 19. března 2024

Evropští ministři: Nová strategie pro plasty bude přínosem, pokud budeme provádět konkrétní opatření

Evropští ministři: Nová strategie pro plasty bude přínosem, pokud budeme provádět konkrétní opatření

Na pravidelném jednání Rady pro životní prostředí evropští ministři probrali oběhové hospodářství (tzv. oběhový balíček), které zahrnuje i strategii pro omezení spotřeby plastů.

,,Strategie, kterou zveřejnila Evropská komise v lednu 2018[1], správně formuluje skutečné problémy vycházející z dnešní neudržitelné situace kolem produkce plastů a nakládání s odpadními plasty," uvedl náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž, který Českou republiku na jednání zastupoval. ,,Jsme rádi, že se Komise chce zaměřit na regulaci biologicky rozložitelných plastů, nadrozměrných obalů a jednorázových plastů, protože v tom vidíme velký potenciál ke změnám," doplnil. Dodal zároveň, že výchozím bodem pro každou takovou aktivitu je ale vzniku odpadů předcházet.

Nový balíček Evropské komise obsahuje 3 témata - evropské strategie pro plasty v oběhovém hospodářství, provázanost právních předpisů věnovaných chemickým látkám, výrobkům a odpadům i rámec pro sledování oběhového hospodářství. Tyto iniciativy (nelegislativního charakteru) doplňuje zpráva o kritických surovinách a zpráva o oxo-plastech, které patří ke skupině plastů s údajnou biologickou odbouratelností výrobci pouze deklarovanou. Evropa mj. konstatuje, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tyto materiály měly pozitivní přínos pro životní prostředí. Plast se sice rozpadá na malé částečky, ale ty pak zůstávají v životním prostředí enormně dlouhou dobu. Problém kontaminace plasty se kvůli nim v životním prostředí přesouvá do potravních řetězců, kde sice není vidět, ale může přinášet mnohem větší zkázu.

Česká republika vnímá novou evropskou strategii jako velmi optimistickou, reálný stav nakládání s plasty v EU a výhled do budoucna, který ovlivňují například kroky Číny k omezení dovozu znečištěných plastů, nejsou dobrou startovní plochou pro její úspěšné naplňování. Je proto třeba stanovit konkrétní řešení. Za nejlepší možný přístup považuje ČR přijímání takových dobrovolných a ekonomických nástrojů a pobídek, které budou znamenat i reálnou stimulaci poptávky po výrobcích obsahujících recyklované materiály. ,,Česká republika výrazně podporuje dobrovolné aktivity průmyslu a výrobců v oblasti redukce plastového odpadu, protože prevence vzniku odpadu je na špičce hierarchie nakládání s odpady," přiblížil plány ČR Vladislav Smrž. ,,Touto cestou chceme v ČR docílit snížení používání jednorázových plastů a nádobí."

Již minulý týden při jednání s eurokomisařem Vellou představil ministr Brabec pozici MŽP směrem ke snižování jednorázových plastů, konkrétně plastového nádobí ve fastfoodech, na čerpacích stanicích, ve vlacích a občerstvovacích zařízeních. Ministr Brabec odstartoval projekt, který aktuálně vzniká jako reakce MŽP na neudržitelnou spotřebu jednorázových plastů. Ministerstvo životního prostředí oslovilo v první fázi několik řetězců, kterým nabízí připojit se k iniciativě ministra Brabce nazvané #dostbyloplastu. Spočívá v uzavření dobrovolných dohod mezi MŽP a společnostmi, které budou ochotné zavázat se ke snížení spotřeby plastů a jednorázového nádobí ve svých provozech. ,,Nechtěl jsem čekat, až se dojedná nová evropská legislativa v oblasti snižování jednorázových plastů. Současný stav je neudržitelný a postupně jsme zavalováni odpadky, které končí na skládkách. Někoho to překvapí, ale ani kelímky z kukuřičného škrobu nebo bioplasty nejsou řešením, protože se buď do kompostu nedostanou, nebo neplní svojí funkci. Takže jedinou cestou je odpadu předcházet a plastové nádobí, brčka nebo kelímky na kávu vůbec nepoužívat, nebo aspoň maximálně omezit jejich použití. Lidé jsou dnes daleko odpovědnější vůči životnímu prostředí, ale musí mít možnost volby. A právě tady je obrovský prostor pro firmy ukázat svoji společenskou odpovědnost a nabídnout lidem alternativy,"nastínil iniciativu #dostbyloplastu ministr Brabec.

Evropští ministři se dnes věnovali také sdělení o provázanosti právních předpisů věnovaných chemickým látkám, výrobkům a odpadům, které obsahuje oběhový balíček.,,Je nutné se zabývat tím, aby byla skutečně zajištěna netoxická recyklace, ale zároveň, aby bylo jasné, co se stane s odpadem, který nebude vhodný pro vstup do recyklace na základě omezení vyplývajících z chemické legislativy," vysvětlil náměstek Smrž.

Poznámky:

[1] Tzv. minibalíček pro oběhové hospodářství z 16. ledna 2018: zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů