Čtvrtek, 18. dubna 2024

Karta města Kraslice usnadní lidem odevzdávání odpadu

Karta města Kraslice usnadní lidem odevzdávání odpadu

V Kraslicích na Sokolovsku začala fungovat takzvaná Karta města Kraslice. Bezkontaktní čipová karta má mít do budoucna mnoho využití k přístupům například na městská sportoviště nebo parkoviště. Aktuálně ji lze využít k přístupu do vážního koridoru ve sběrném dvoře, kde mohou lidé nezávisle na obsluze odevzdat tříděný odpad. ČTK to řekl ředitel Technických služeb města Kraslice Robert Vopička. Projekt zavedení karty stál radnici 200.000 korun.

"Dál tam občané mají nahrané takzvané odpadové taxi. Jednou ročně si můžou přivolat naše auto a v podstatě zdarma odevzdat nějaký velkoobjemný odpad. Míní se tím, že stará paní nemá auto, nemá tady příbuzenstvo, potřebuje se zbavit skříně nebo staré sedačky. Probíhá to tak, že si lidé zavolají týden dopředu, a abychom si to my mohli dát do plánu, domluvíme si s nimi místo převzetí," popsal Vopička. V systému si technické služby u daného uživatele zaevidují, že už odpadové taxi využil, další možnost bude mít až další rok.

K otevření samoobslužného koridoru přistoupily technické služby mimo jiné i v reakci na požadavky lidí, kteří volali po rozšíření otvírací doby sběrného dvora. "Někteří by byli nejradši, aby byl otevřený téměř nonstop, což je nereálné. S kartou mohou nyní kdykoliv odevzdat odpad, jako jsou plasty, kovy, papír, sklo nebo i bioodpad - větve, posečenou trávu a podobně," popsal Vopička.

Kartu města Kraslice mohou získat všichni občané města, kteří mají vůči městu řádně zaplacené všechny poplatky. Za odpad se v Kraslicích ročně platí 400 korun, samotné vystavení karty stojí 50 korun. Podobně si kartu mohou nechat vystavit také živnostníci, kteří v Kraslicích podnikají. Na kartu si mohou nechat nabít kredit, který se pak odečítá s každým využitím služby.

Zájemci si mohou kartu nechat vystavit na městském úřadě, případně v sídle technických služeb v Havlíčkově ulici. Další výdejní místa by měla vzniknout postupně, karta by se pak měla vydávat v infocentru, ve sběrném dvoře nebo i v autě technických služeb. Na místě zájemce pouze vyplní formulář a kartu ihned dostane, aktivuje se po ověření bezdlužnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů