zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Greenpeace vyzývá k omezení živočišné výroby. Produkce a spotřeba masa se musí snížit na polovinu

11.03.2018
Zemědělství
Zdraví
Greenpeace vyzývá k omezení živočišné výroby. Produkce a spotřeba masa se musí snížit na polovinu

Celosvětová produkce a spotřeba živočišných produktů se musí snížit na polovinu, pokud se má lidstvo vyhnout nebezpečným dopadům změn klimatu a dodržet závazky plynoucí z Pařížské klimatické dohody. Pokud se na stravovacích návycích lidí nic nezmění, bude zemědělství v příštích dekádách zodpovědné až za 52 procent všech skleníkových plynů, celých 70 % přitom připadá na živočišnou výrobu. Vyplývá to z nové studie, kterou dnes zveřejnila organizace Greenpeace. [1]


Studie také tvrdí, že zvýšená spotřeba masa je za současnou světovou krizí lidského zdraví. Vysoká konzumace především červeného masa vede podle lékařů k rakovině, srdečním chorobám, obezitě a cukrovce - miliony lidí na světě by nemusely umírat předčasně, pokud by jejich jídelníček byl založen spíše na rostlinné stravě.


Jedním z důsledků průmyslového velkochovu zvířat je antimikrobiální rezistence - stav, kdy viry a bakterie získávají odolnost vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace označila tento trend jako "globální ohrožení veřejného zdraví". Masné výrobky jsou také významným zdrojem nebezpečných patogenů, které způsobují otravy jídlem. [2]


Bunny McDiarmid, výkonná ředitelka Greenpeace International, říká:

"Systém, jakým získáváme potraviny, je špatný. Vlády pokračují v masivní podpoře korporací, které vyrábějí maso a mléko ve velkém, a zvyšují tím spotřebu živočišných produktů. Spotřebu produktů, které ohrožují zdraví naše, zdraví našich dětí a zdraví celé planety. Místo toho bychom měli podporovat stále rostoucí počet malých farmářů, kteří vyrábějí zdravé potraviny ekologicky šetrným způsobem, a pomáhat lidem se změnou jídelníčku, aby byl více založen na rostlinné stravě."


"Ve světě vzniká nové hnutí, které je hladové po lepších potravinách vyráběných v souladu s naším zdravím a životním prostředím. Společně se můžeme vymanit ze sevření velkých potravinářských firem, a vybudovat systém výroby potravin, které bude zdravé a udržitelné."


Studie také zkoumala, jakým způsobem se celosvětová nabídka a poptávka po živočišných produktech vyvíjela v čase. Od roku 1970 se populace zvířat chovaných na maso, mléko a vejce ztrojnásobila a živočišná výroba potravin nyní potřebuje 26 procent povrchu Země. V té samé době přitom Země přišla i v důsledku zvýšené spotřeby živočišných produktů o polovinu divoce žijících zvířat a rozsáhlou rozlohu unikátních ekosystémů, jakými jsou například tropické pralesy. [3]


Greenpeace dnes spouští novou globální kampaň, která reaguje na rostoucí vliv živočišné výroby na veřejné zdraví, životní prostředí a světové klima. Organizace vyzývá k omezení živočišné výroby a spotřeby o 50 procent do roku 2050. Vyzývá vlády, aby ukončily podporu a dotace průmyslové výrobě potravin a místo toho pomohly farmářům, kteří dodržují principy udržitelnosti. Greenpeace také vyzývá vlády, aby se zasadily o větší dostupnost rostlinné stravy. Lidé po celém světě se podle organizace mohou přidat k hnutí, které požaduje omezení živočišné výroby.



Poznámky:

[1] Less is More: Reducing meat and dairy for a healthier life and planet, Greenpeace International.

www.greenpeace.org/livestock_vision


[2] World Health Organization, http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2017/running-out-antibiotics/en/


[3] Less is More: Reducing meat and dairy for a healthier life and planet, Greenpeace International. www.greenpeace.org/livestock_vision

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
28
4. 2018
28.4.2018 - Exkurze
Křivoklátsko
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí