Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno-střed: Město má veřejnou skříň a lednici

Brno-střed: Město má veřejnou skříň a lednici

Brno má veřejnou lednici a skříň, které svým obsahem pomůžou lidem v sociální nouzi. Zařadilo se tak po bok dalších měst, kde koncept veřejného sdílení již úspěšně funguje. Nepotřebné oblečení a přebytečné potraviny mohou Brňané uložit v takzvaném Share Pointu na Římském náměstí.

S myšlenkou Share Pointu přišly dvě doposud oddělené iniciativy - neformální skupina Veřejné lednice, která bojuje proti plýtvání s jídlem, a sociální podnik People in Safety. ,,Úkolem našeho projektu je zviditelnit problematiku bezdomovectví, a přitom zapojit obyvatele Brna do symbolické pomoci v tomto velkém a těžko řešitelném problému," vysvětluje Jakub Zaviačič z iniciativy People in Safety.

Partnerem projektu se stali i radní Brna-střed, kteří Share Point podpořili dotací ve výši 39 tisíc korun a pomohli se zajištěním vhodného veřejného místa. Římské náměstní bylo vyhodnoceno jako aktuálně nejstrategičtější místo v centru města, jedná se o přirozené kontaktní místo, které umožní klidné odevzdávání i vyzvedávání sdílených věcí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů