Úterý, 16. dubna 2024

Karlovy Vary pořídí pro obyvatele domácí kompostéry

Karlovy Vary pořídí pro obyvatele domácí kompostéry

Karlovy Vary chystají nákup domácích kompostérů pro obyvatele. Lidem je město dá do bezplatného pronájmu. Cílem je snížit množství biologicky rozložitelné složky v komunálním odpadu. Město na nákup využije dotaci z evropských fondů, řekl ČTK náměstek primátora Čestmír Bruštík (nez.).

Město chce nakoupit 650 kompostérů o objemu 650, 800 a 1050 litrů. Celkem by měly stát asi 1,95 milionu korun. Z evropských peněz půjde 85 procent nákladů. "Zájem o ně mezi lidmi je. Dělali jsme si průzkum a asi dvě třetiny kompostérů můžeme rovnou lidem předat," uvedl Bruštík.

Biologicky rozložitelná složka tvoří v komunálním odpadu, který končí v popelnicích a následně na skládce, významný podíl, někdy až 60 procent. Kompostování by umožnilo zejména lidem, kteří bydlí v rodinných domech, množství biologického odpadu v popelnicích snížit.

V Karlových Varech město poskytuje i popelnice na bioodpad a plánuje do budoucna pořídit pro Správu lázeňských parků speciální auto, které by sváželo bioodpad místo skládkové firmy, která pro město zajišťuje svoz a likvidaci komunálního odpadu. To by podle Bruštíka opět snížilo městu náklady na odpady.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů