Pátek, 19. dubna 2024

Proběhlo Setkání (nejen) Zdravých městských částí, 2018

  Setkání (nejen) Zdravých městských částí se uskutečnilo v úterý 6. března 2018 v prostorách pražského magistrátu...

Proběhlo Setkání (nejen) Zdravých městských částí, 2018

Cílem akce bylo sdílet osvědčené postupy k udržitelnému rozvoji v městských částech Prahy a diskutovat nad realizací Zdravého města, MA21 a možnostmi spolupráce. Záštitu na akcí převzali Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl.m.Prahy a Radek Lacko, radní pro oblast zdravotnictví a bydlení.

Akci zahájil ředitel NSZM ČR Petr Švec uvítáním téměř sedmdesátky účastníků a následným představením aktivit a služeb asociace. S aktuálně plánovanou výzvou č. 118, která je určena právě pro městské části seznámily účastníky zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Štěpánka Sýkorová a Klára Šultová.

Následující blok dobrých praxí uvedla koordinátorka Prahy 8 Iva Hájková. Zástupci Zdravých městských částí Prahy 4, Prahy 8 a Prahy 7 vystoupili s tématy jako zapojení veřejnosti do tvorby Generelu veřejných prostranství, udržitelná architektura v rámci Evropského týdne udržitelného rozvoje, participace občanů na úpravě veřejného prostranství v rámci projektu ,,PalmovkaTEĎ", či participativní rozpočtování ve školách.

Následně vystoupila náměstkyně primátorky Petra Kolínská, která rovněž přivítala účastníky a sdělila, že alokace dotačního programu MHMP pro městské části v oblasti podpory zdraví a MA21 se zvýšila ze 2 na 5 miliónů Kč. Následně proběhla široká diskuse k představeným tématům. Blok byl ukončen prezentacemi městských částí Praha 10, Praha - Libuš a Praha 14 s tématy věnujícími se zapojení veřejnosti do plánované revitalizace parku Solidarita, zdraví napříč generacemi či participativnímu rozpočtu.

V poobědní části vystoupilo 5 městských částí, mezi nimiž se poprvé objevili i zástupci Brna či Ostravy. Městský obvod Ostrava - Poruba a městské části Brno - střed, Praha 12, Praha 15 a Praha 20 prezentovaly témata týkající se zvýšení efektivnosti systému vzdělávání zaměstnanců, plánování úprav veřejného prostoru se zapojením obyvatel, spolupráce s místními podnikateli prostřednictvím projektu ,,Podaná ruka", či systémové práce v rámci Zdravé městské části. V rámci prezentace Jak jsme se na Patnáctce přihlásili k udržitelnému rozvoji a Zdravé MČ vyzdvihl místostarosta a politik Zdravé MČ Milan Ducko přínos Národní sítě Zdravých měst především pro nové, ale i stávající členy a ocenil zejména síťovou pomoc, sdílení know-how, zkušeností a inspirací kolegů politiků i koordinátorů Zdravých měst při zavádění programu Zdravé město či metody kvality MA21.

V závěru akce proběhla diskuse k představeným tématům a dalším oblastem či problémům, se kterými se zástupci městských částí Prahy setkávají.

Děkujeme všem přednášejícím i účastníkům za účast na tomto inspirativním setkání.

Program akce [225.7 kB, pdf]
Záštita Hlavního města Prahy - radní Radek Lacko [173.9 kB, pdf]
Záštita Hlavního města Prahy - náměstkyně Petra Kolínská [171.5 kB, pdf]

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů